Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Bokstäver för alla sinnen i nya ABC-böcker

Från 2021
Två ABC-böcker för barn på brygga.
Bildtext Henrika Andersson och Maria Sann har gett ut ABC-boken "Bokstavsvärldar" och Annika Sandelin har skrivit verser till "Mumindalens alfabet".
Bild: YLE/Marit Lindqvist

I vår utkommer inte mindre än två ABC-böcker i Svenskfinland: Mumindalens alfabet med texter av Annika Sandelin och illustrationer av Tove Janssons samt Bokstavsvärldar med text av Henrika Andersson och illustrationer av Maria Sann. Vad kan de bidra med till den rika floran av ABC-böcker för barn?

Det kan te sig rätt så modigt att ge sig i kast med att skriva en ABC-bok med tanke på att det finns en uppsjö av pedagogiska, påhittiga, lekfulla och kluriga böcker där barn på ett lustfyllt sätt ska lära sig alfabetet - från pekböcker och pysselböcker till aktivitetsböcker och traditionella bilderböcker.

Många av de ABC-böcker som finns att tillgå i dag på bibliotek eller i bokhandeln utgår från en känd barnboksfigur som ska hjälpa barnen lära sig att känna igen bokstäverna och att lära sig läsa, såsom Bamse, Plupp, Alfons Åberg, Spöket Laban eller LasseMaja. Eller moderna klassiker av både äldre och nyare datum, som till exempel Elsa Beskows, Lennart Hellsings eller Janne Lööfs ABC-böcker.

En del ABC-böcker är också inriktade på ett specifikt tema, som olika färdmedel, sport och idrott, olika djur eller växter, träd och blommor - med Lena Anderssons Majas alfabet (1984) som ett oslagbart exempel.

Bokstäver för alla sinnen

”Abraham, Allah, atom och aha,

allting börjar med bokstaven A.

En gapande stege, ett tält i balans,

A leder alltid nån annanstans.”

I texterna om de olika bokstäverna följer Henrika Andersson ett välbeprövat koncept med att bokstav för bokstav framhäva ord med just den bokstaven - som i exemplet härovan med bokstaven A.

Med hjälp av betoningar, rim, allitterationer och assonanser skapar Andersson ett driv och en rytm i texterna som verkligen lockar till högläsning, deklamering och skandering.

Texterna är fulla av eggande fantasi och finurliga hemligheter, snillrika formuleringar och humoristiska svängningar – i omisskännlig Lennart Hellsing-anda, men med en alldeles egen twist och ton.

Författaren och skådespelerskan Henrika Andersson.
Bildtext Henrika Andersson är en mångsysslare inom ord- och scenkonst. För närvarande är hon också Läsambassadör i Svenskfinland.
Bild: Marginal förlag

Henrika Andersson jonglerar tillsynes mödolöst med också det som kan kännas omöjligt: vad rimmar på quantum satis – jo, sättpotatis!

Men det lättsamma kan också få en anstrykning av en mer allvarsam och existentialistisk ton:

”G är en grotta, ett gap och en gunga,

här kan vi gömma oss, under Guds tunga,

sjunga om glittriga grisar och dagg,

hänga vår fråga på G-klavens tagg.”

På samma sätt som Henrika Anderssons texter är finurliga och mångfacetterade är Maria Sanns illustrationer påhittiga och sinnrika.

Teckningarna och collagen anknyter till texterna genom att plocka upp enskilda ord samtidigt som Sann tillför egna element med figurer, företeelser och aktiviteter som härrör sig till en specifik bokstav.

En illustration ur bilderboken "Bokstavsvärldar" av Maria Sann.
Bildtext ”Änkorna Ärling och Märta i Älva” illustrerade av Maria Sann i bilderboken Bokstavsvärldar med text av Henrika Andersson.
Bild: Maria Sann och Förlaget M

Ibland är kopplingen mellan en enskild bild och en bokstav inte alldeles klar och tydlig vid en första anblick, och då får man som läsare försöka klura ut vilket sambandet är – något som verkligen gör läsaren/uttolkaren till medskapare, ordsnickrare och bokstavsspanare.

Enstaka figurer återkommer också i olika roller i boken och bidrar på sitt sätt till att skapa en sammanhängande helhet.

Lekfullheten i såväl text som bild lockar till att spana efter bokstavsformer i föremål och ting runtomkring en: ”många s i kokt spagetti” eller o:n som i ”(e)n nolla, ett öga, en nos eller mun”.

Henrika Andersson och Maria Sann uppmuntrar verkligen till att lära känna och uppleva bokstäverna med alla sinnen – hur känns H (”H är en bokstav som hummar i magen”), hur smakar C (”C-vitamin, en skiva melon, en kurvig banan, en C-sensation!”), hur låter V (”Vassa V som klyver veden”) och hur ser Y ut (”Y är en klyka, Y är en krycka”)?


Mumin lär dig ABC

Tove Janssons högt älskade Muminvärld är en fantastiskt rik skapelse som förefaller vara en tillsynes outsinlig källa till att ta fram och kreera nya Muminrelaterade produkter.

Under de senaste åren har hela bokserien om Mumin utkommit i nyutgåva. Man har gett ut två populärvetenskapliga faktaböcker för barn med illustrationer och textcitat ur Tove Janssons Muminvärld - Hemulens herbarium (2020) om växtriket, och Snusmumrikens fiskebok (2021) som fokuserar på fiskarnas värld.

Inom kort kommer man också att lansera bland annat en gästbok, en dagbok, en läsdagbok och en vänbok med olika Muminmotiv. Dessa utgåvor är en del av den mångåriga läs- och skrivkampanjen som Moomin Characters lanserade i våras, ”Från A till Ö med Mumin”.

Mumindalens alfabet med originalillustrationer av Tove Jansson och nyskrivna texter av Annika Sandelin är också en del av denna satsning på läsning och skrivning.

Annika Sandelin
Bildtext Annika Sandelin är författare och bibliotekarie.
Bild: Niklas Sandström

Annika Sandelin är en författare som i stor utsträckning ägnat sig åt att skriva (och översätta) fantasifulla och ekvilibristiska verser för unga läsare/lyssnare.

I Mumindalens alfabet har Annika Sandelin skrivit verser med utgångspunkt i olika episoder ur Tove Janssons Muminböcker och -serier.

En Muminkonnässör kan förlusta sig med att försöka komma ihåg i vilken bok Tofslan och Vifslan hittar en mystisk kappsäck eller i vilket opus Hemulens moster gör entré.

En Muminamatör eller Muminanalfabet kan å sin sida glädjas över att få en snabblektion i Muminfamiljens kaotiska men kärvänliga värld, en glimt av allt det förtjusande farliga och det hiskligt härliga. En bekantskap som förhoppningsvis leder till fortsatta strövtåg i Mumindalen.

På samma sätt som i Henrika Anderssons och Maria Sanns Bokstavsvärldar får varje bokstav en egen vers i Mumindalens alfabet där ord på och med varje enskild bokstav ges stort utrymme.

Annika Sandelins verser drivs framåt av en stark rytmisering och skickligt använda rim. Någon enstaka gång haltar takten och en del slutrim kan kännas lätt forcerade, men på det stora hela flyter texten på.

Inlaga ur boken "Mumindalens alfabet".
Bild: Förlaget M

På ett finurligt och finstämt sätt flätar Sandelin in ord och uttryck från Tove Janssons egna texter i dikterna – t.ex. i rader som ”A börjar alfabetet men, / till vilken bokstav går vi sen?” eller ”Han korsar diken, djupa snår / vart tror du Snusmumriken går?”, för att ta några få korta exempel.

Annika Sandelin knyter an till Tove Janssons Muminvärld på ett självklart, chosefritt och naturligt sätt både i text och i ton.

Själva grundstämningen och andemeningen i Muminböckerna finns där – från det trygga och trofasta och det lekfulla och lustfyllda till det hemlighetsfulla och hotfulla och det melankoliska och mörka – och det känns nästan som om texten skulle ha kunnat vara skriven av Tove Jansson själv.

Diskussion om artikeln