Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ungdomsföreningar planerar inga danser i sommar trots att det nu blir möjligt: "Man vill till hundra procent undvika smittspridning"

Från 2021
Ung kvinna sitter på bänk.
Bildtext Jessica Söderman är ordförande för Rangsby UF Fagerö.
Bild: Mona Söderman

I sommar ska publikevenemang kunna ordnas i Österbotten utan begränsningar vad gäller deltagarantal, förutsatt att regionen hålls kvar på basnivån. Ungdomsföreningarna väljer ändå att ligga lågt vad gäller de populära sommardanserna. Vi satsar på hösten istället, säger Rangsby UF Fagerös ordförande Jessica Söderman.

I onsdags kom social- och hälsovårdsministeriet med goda nyheter angående festivaler och andra publikevenemang.

I regioner som befinner sig på epidemins basnivå - som Österbotten - blir det möjligt att ordna evenemang utan begränsningar vad gäller deltagarantal. Det enda som krävs är att det finns möjlighet att tvätta händer och att man kan undvika onödig närkontakt.

För ungdomsföreningarna är sommardanserna en viktig del av verksamheten, men de ungdomsföreningar vi talat med planerar inga danser eller större evenemang i sommar åtminstone som det ser ut nu.

"Vi har inte hunnit ställa in oss på att det skulle bli så här"

Rangsby UF Fagerö brukar vanligtvis ordna sex danser per sommar, men i sommar planeras inga danser trots att det nu skulle vara möjligt, säger föreningens ordförande Jessica Söderman.

- Det blir eventuellt senare i höst som vi börjar ordna evenemang igen. Vi har inte riktigt hunnit ställa in oss på att det skulle bli så här. Det finns nog en möjlighet att vi kunde ha någon dans eller allsång under sommaren men det är inget som vi har i planerna utan det måste vi bestämma inom styrelsen.

Enligt ministeriets anvisningar ska man under publikevenemang ändå undvika onödig närkontakt, vilket kan vara svårt under en danskväll.

- Pardans handlar ju mest om närkontakt så det är nog svårt. Man får verkligen ta sig en funderare på hur det går till, säger Jessica Söderman.

Sommardanserna brukar locka kring tusen deltagare

Som arrangör vill man givetvis att evenemangen ska vara trygga för publiken och det innebär en hel del att tänka på, säger Söderman.

- Man vill såklart till hundra procent undvika smittspridning. Det är inte roligt som arrangör att höra att nu har det spridits en smitta på ert evenemang.

Vanligtvis lockar en dans i Fagerö folkpark kring tusen deltagare. Att ordna danser i mindre skala är inte riktigt ett alternativ, säger Söderman.

- Ska du ha ett band som kostar behöver du också ha en publik som betalar in sig. Man kan inte ha hur små evenemang som helst för då bär det sig inte ekonomiskt.

I föreningens senaste bokslut syns tydligt att alla evenemang fallit bort det senaste året, men Rangsby UF Fagerö har sökt bidrag från fonder och stiftelser, hyrt ut sin lokal och försökt skära ner på utgifterna för att klara sig.

Inget Klacken Party i Pedersöre i juli

Lillby ungdomsförening i Pedersöre ordnar vanligtvis Klacken Party i början av juli varje år, med en publik på ett par tusen personer som mest. Nu blir det inget Klacken Party för andra sommaren i rad.

Folkmassor i kvällssolen på parkeringen utanför Klacken
Bildtext Klacken Party 2019.
Bild: YLE / Petter Sandelin

- Det var preliminärbokat till den 3 juli, men att man skulle ordna Klacken Party om en månad känns ganska långt borta just nu. Den 3 juli blir det åtminstone inte, säger Lillby UF:s ordförande Joakim Lasén.

Förutom Klacken Party ordnar Lillby ungdomsförening också vanligtvis fem till sex danser per sommar. Den här sommaren kommer ändå knappast att innehålla danser utan se ut i stort sett som ifjol, säger Lasén.

- I och med att restriktionerna lättar kommer vi nog att ordna mindre evenemang som pubkvällar, kanske redan i juli.

Fjolårets populära "bildans" kan få en fortsättning

Lillby ungdomsförening testade på ett coronasäkert danskoncept ifjol och det kan kanske få en fortsättning i sommar, säger Lasén.

- Purmoborna är ju kända för att vara uppfinningsrika, och ifjol ordnade vi en "bildans" tillsammans med Pensionärsförbundet. Det gick ut på att folk kom körande till Klacken med sina bilar för att lyssna på dansmusik i sina bilar på parkeringen. Det var ett lyckat koncept. Man måste hitta på nya evenemang när man inte kan ordna de traditionsenliga.

Klacken i Purmo.
Bildtext Klacken i Lillby, Pedersöre.
Bild: Yle/Louise Lindberg

Lasén tror att suget hos både ungdomar och äldre att gå på dans igen är stort.

-Jag tror att ungdomarna är otroligt taggade på att fara ut på evenemang igen, och också de äldre som suttit inne i över ett år.

Också för Lillby ungdomsförenings del var fjolåret ett väldigt utmanande år utan evenemangsintäkter, men tack vare bidrag har föreningen ändå klarat sig hyfsat, säger Joakim Lasén.

- Men en sommar till på samma sätt som ifjol går inte.

Så ni är tvungna att ordna något slags evenemang i sommar?

- Helt klart jo.

SÖU: Föreningarna har inte råd med risktagning

På Svenska Österbottens Ungdomsförbund SÖU säger kulturombudet Caroline Mård att det är bra att ungdomsföreningarna avvaktar med att börja ordna evenemang igen.

- Det kliar ju i fingrarna att börja ordna evenemang, men det är nog fortsatt försiktighet som gäller. Vi har ju sett tidigare att de här direktiven kan ändra väldigt snabbt.

Mård konstaterar att så fort man börjar planera och boka in artister innebär det kostnader.

- Risktagning har ungdomsföreningarna inte råd med i det här läget, när man inte har kunnat ha inkomster på ett år.

Diskussion om artikeln