Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Osådda åkrar och stora arealer under vatten – bedrövad jordbrukare i Pernå: Det är katastrof

Från 2021
Jordbrukare Johan Cederberg i Pernå vid översvämmad åker
Bildtext Jordbrukare Johan Cederberg tittar ut över åkrar som inte klarar mera regn. Närmare fyra hektar åker ligger under vatten på Särklax gård i Pernå.
Bild: Yle/Stefan Härus

Den värsta våren på mannaminne. Det anser östnyländska jordbrukare med tiotals år av erfarenhet. Regnet i maj har gjort att jordbrukarna inte fått alla åkrar sådda och det man har sått lider nu av väta.

Gäss och sjöfåglar simmar och plaskar omkring i den nya sjö som bildats på Särklax gårds åkrar i Pernå. 

Ett stenkast ifrån ligger Särklaxviken men sjöfåglarna verkar föredra den nya sjön. Maskarna som flyter upp är förstås lättillgänglig föda.

Jordbrukare Johan Cederberg säger att närmare fyra hektar åkermark ligger under vatten.

– Jag har en pump med vilken jag försöker tömma åkern på vatten. Den orkar inte riktigt pumpa. Den hinner inte med. Om det inte kommer mera regn så tar det nog mellan fyra och fem dagar innan åkern är tömd med den här takten, säger Cederberg.

Osådda åkrar prioriteras

Även om Cederberg lyckas få åkern tömd på vatten är nog sådden på det området redan förstörd.

Går det att så en gång till där?

– Först borde vi nog få de åkrar sådda som ännu är osådda. Det är vad som gäller nu, men jag tror att det inte blir någon nysådd på området. Det är för sent för det, säger Cederberg.

Det är inga små arealer som ännu är osådda. Cederberg tippar att cirka hälften av åkerarealerna i hans trakter ännu är osådda. 

– Vissa hann aldrig börja och snart är vi inne i juni, så det är katastrof, säger Cederberg.

Regnsjuk åker i Pernå
Bildtext Bara under två dagar i maj har Johan Cederberg kunnat komma ut på åkrarna för att så. Det myckna regnet har bildat både små sjöar och vattenpölar på åkrarna.
Bild: Yle/Stefan Härus

Sjuttio hektar sådda på två dagar

Enligt Cederberg har jordbrukarna, åtminstone i Pernå, kunnat så bara under två dagar. Resten av dagarna har det antingen varit för kallt och vått eller så har det regnat. 

– De två dagarna utnyttjade jag till max och fick 70 hektar åkerareal sådda, säger Cederberg.

De åkerarealer som nu ligger under vatten på Särklax gård är sådda med vete. 

På åkern på andra sidan av den väg som leder till Särklax gård har Cederberg sått ärter. Den åkern ligger inte under vatten och ser kanske inte ens våt ut, men trots det anar Cederberg oråd.

– De är nog inte heller förtjusta i vätan. Jag undrar om utsädet kanske håller på att ruttna bort. De vill inte riktigt börja spira, säger Cederberg.

Den värsta våren

Följden av sen sådd är naturligtvis sen skörd och sen skörd innebär också risker.

– I slutet på september brukar det vara ganska vått vilket leder till stora torkningskostnader, säger Cederberg.

Cederberg inser ändå att det inte finns några mirakel att gripa efter. 

– Vi verkar på naturens villkor och får ställa oss därefter, men min tippning är nog att det blir till att ligga lågt nu ett år framöver. Det här är den värsta våren jag varit med om, säger Cederberg.

Jordbrukare Johan Cederberg i Pernå vid översvämmad åker
Bildtext Sjön bakom Johan Cederberg har regnet åstadkommit. Med hjälp av en pump ska vattnet bort - men det tar närmare en vecka innan åkern är torrlagd.
Bild: Yle/Stefan Härus

Nio dagar uppehåll – hur långt räcker det?

Att hoppas kostar trots allt ingenting och inte heller Johan Cederberg har något att förlora.

– Jag hoppas kunna komma ut på åkrarna om en vecka, om regnet nu håller sig borta. Det bästa skulle förstås vara om vi skulle få en torr period på två veckor. Då skulle vi få alla åkrar sådda, säger Cederberg.

Två veckor är ändå väl optimistiskt. Enligt Meteorologiska institutets tiodygnsprognos ska det inte regna alls de första nio dagarna, men sen – den 6 juni – är det dags för mera vatten från ovan igen.

Nu gäller det alltså att ladda såmaskinerna med utsäde och vänta på att åkrarna torkar upp åtminstone lite och efter det låta traktorerna jobba på för fullt. 

Diskussion om artikeln