Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Petri Laapas, barnmorska: Ett par valde att åka 50 kilometer till ett annat sjukhus för att slippa mig

Från 2021
Petri Laapas småler in i kameran framför en grönskande bakgrund.
Bildtext Petri Laapas stortrivs med jobbet som barnmorska, men på fritiden vill han helst inte höra om andras förlossningar.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Bara någon promille av alla barnmorskor är män. En av dem är Petri Laapas. I sitt sommarprat berättar han om sina erfarenheter av att vara barnmorska och hur det kom sig att han valde yrket, trots att han varken tycker att barn är det bästa som finns eller ens meningen med livet.

Den första förlossningen är alltid speciell – även för en barnmorska.  

– De andra i rummet tänkte nog att min blick vittnade om ett lugn, att den var ett uttryck för erfarenhet, att jag redan sett allt. Men det var ju helt tvärtom, säger Petri Laapas.

Barnmorskan Petri Laapas om att vara manlig barnmorska

Programmet är inte längre tillgängligt

När Petri Laapas år 2000 utexaminerades till barnmorska var han en av de första manliga barnmorskorna i Finland. Han menar att han valde yrket delvis av lättja. 

Redan i ung ålder visste Petri att han ville jobba inom vården, men gymnasiebetygen räckte inte till för att studera till läkare. Och sjukskötare kändes för vanligt.

Nu drygt 20 år senare är det fortfarande mycket ovanligt att en man jobbar som barnmorska. Av alla registrerade barnmorskor – i Finland omkring 10 000 – är det under 1 % som är män, alltså bara någon promille. 

En bild från 70-talet där Petri håller i sin mammas hand utanför ett slott. I bakgrunden en vakt.
Bildtext Petri tillsammans med sin mamma på sin första resa till Sverige, 1978. Idag jobbar han som barnmorska i Stockholm.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Paret flydde när de fick en manlig barnmorska

I vanliga fall upplever Petri inte att hans kön sätter käppar i hjulet i yrket, men visst har det faktum att han är man och barnmorska lett till en del situationer som både han och de blivande föräldrarna helst hade sluppit. 

– En gång valde ett par att åka 50 kilometer till ett annat sjukhus för att slippa mig. 

Petri är stolt över sitt yrke, men det faktum att många har en så stark känslomässig relation till hans yrke gör att han på fritiden börjat nöja sig med att säga att han jobbar inom vården. 

– På fritiden orkar jag helt enkelt inte med alla berättelser om just deras katastrofala, märkliga eller alldeles, alldeles underbara förlossning.

Några människor på en karibisk sandstrand, de flesta med ryggen till. Ett gult parasoll i förgrunden.
Bildtext På fritiden älskar Petri att resa och umgås med sina syskonbarn. Här hänger han på en karibisk strand tillsammans med sina vänner.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Pappan ville tacka för god vård – och ta det steget vidare

På fritiden vill han i regel inte heller utveckla relationen till sina patienter. En gång blev han uppraggad av en nybliven pappa på krogen.

– Han ville tacka för fin vård och även ta det så att säga steget vidare. Jag tackade nej.

Petri berättar att det inte alls är ovanligt att de som fött barn vill träffa sin barnmorska igen för att gå igenom förlossningen och kanske tacka, men en gång gjorde han tydligen ett extra gott intryck på en singelmamma.

– När singelmammans besök började upprepas vecka efter vecka och min telefon började fyllas av lite väl vänliga sms – då fick jag sätta stopp.

Egna barn inte meningen med livet

Som barnmorska har han varit med om hundratals förlossningar, men själv vill han inte ha barn.

– Att barn är det bästa som finns, eller meningen med livet, är inte min åsikt. Ända sedan jag var tonåring har jag sagt till min mamma att jag varken ska gifta mig eller ha barn.

I stället för egna barn lyfter han upp kärleken till syskonbarnen. 

– Jag älskar att göra saker med dem – gå på tivoli, ha biokväll, shoppa. Jag njuter verkligen av varje stund. Det räcker för mig.

– Jag är så tacksam för att min familj har förståelse för vad jag värdesätter, att de respekterar min frihet att få uppleva saker och leva MITT liv – utan egna barn.

Petri Laapas sommarpratar om hur förlossningsvården ändrats under hans egen livstid och bjuder också på erfarenheter av hur det är att vara man och jobba som barnmorska.

Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIKLISTA

Carita: Keep Me Warm

Abba: Waterloo

Pave Maijanen: Elämän nälkä

Amanda Bergman: Vintersaga

Kylie Minogue: Where the Wild Roses Grow

Lili & Susie: Oh Mama

Madonna: Hung Up

Carola Häggkvist: Sanna vänner

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln