Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenskt VM-fiasko väldigt nära efter förlusten mot Tjeckien: "Enorm uppförsbacke för Tre Kronor i gruppspelet"

Från 2021
Sverige förlorade mot Tjeckien med 2–4.
Bildtext Sverige förlorade mot Tjeckien med 2–4.

7–0-segern över Schweiz gav lite hopp, men torsdagens förlust mot Tjeckien förpassade Sverige till jumbo i A-gruppen. Nu är risken stor för att Tre Kronor missar slutspelet.

Ja, så här skulle det ju inte gå.

3–4 mot Danmark. 0–1 mot Belarus. Förvisso 7–0 mot Schweiz. Och sedan 2–4 mot Tjeckien trots ledning med 2–0 inför tredje perioden som tjeckerna alltså vann med 4–0.

– Nu är det enorm uppförsbacke för Tre Kronor i det här gruppspelet. Vilken vändning av Tjeckien, mycket imponerad av de rödklädda, sade SVT:s hockeyreferenter.

– Mycket starkt gjort av Tjeckien som kommer ihop som lag. Men vad sysslar Sverige med, undrade SVT:s hockeyreferenter.

Tre Kronor jumbo i skrivande stund

Sveriges inledning i ishockey-VM lämnar med andra ord mycket att önska. Om det går riktigt illa tar VM slut betydligt tidigare än vad det brukar för Tre Kronor – trefaldig världsmästare under 2010-talet: 2013, 2017, 2018.

Svenska medier rasar, av förståeliga skäl. Inte ska väl stolta Tre Kronor efter fyra omgångar i gruppspelet ligga sist i sin grupp? Bakom Danmark. Bakom Belarus. Bakom Storbritannien!

– Sverige är på väg mot ett fiasko vilket en missad kvartsfinal är. Det måste vi vara ärliga att säga, skriver Sanny Lindström på Expressen.

– Förlusterna mot blåbärsnationerna Danmark och Belarus lär ha kostat för mycket. Det är ovärdigt ett svenskt landslag.

"Mardröm"

Krönikörskollegan vid Sportbladet Mats Wennerholm skriver (bakom betalmur) för sin del om hoppet som tändes efter Schweiz-segern, och om hur snabbt det släcktes.

– Det kan bara vara början på en svensk mardröm. För nu tror jag Sverige är på väg att skriva historia och missa ett VM-slutspel för första gången.

Tre matcher återstår för Sverige i gruppspelet: på fredagen står Storbritannien för motståndet, på söndag Slovakien och på måndag Ryssland. Enligt expertisen krävs minst sju poäng för att Sverige ens i teorin ska kunna hoppas på en plats bland de åtta bästa, enligt pessimisterna behöver inte ens fulla nio poäng räcka.

"Garpens" svanesång?

För Johan Rylander vid Göteborgs-Posten räcker det. Med chefstränaren Johan Garpenlöv, vill säga.

Rylander tror att Garpenlöv gjort sitt som lots för Tre Kronor.

– Jag kan inte riktigt se vad Johan Garpenlöv har att bygga vidare med efter det här fiaskot – och tre förluster (Belarus och Danmark, herre!) på fyra matcher betyder att slutspelet kommer att missas för första gången sedan 1986, eller 1992 om du bara räknar med slutspelet i dess nuvarande form.

– Jag tror vi sett det sista av ”Garpen”, skriver Rylander.

Framtiden får visa hur och när och i vilka tecken Tre Kronors sejour i VM i Riga 2021 tar slut.

Diskussion om artikeln