Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborg blir ännu inte kriskommun - Finansministeriet följer noggrant med hur staden sköter ekonomin

Ekenäs gästhamn från luftren sett.
Bildtext Raseborg kan dra en suck av lättnad då Finansministeriet ännu inte börjar utreda om staden är en kriskommun. Här en bild av Ekenäs sommaren 2020.

Raseborgs stad undviker just nu en undersökning av Finansministeriet och därmed kanske stämpeln som kriskommun. Men faran är inte över, Finansministeriet följer med staden ekonomiska utveckling.

Finansministeriet har meddelat att det utvärderingsförfarande som görs för kriskommuner inte inleds med Raseborgs stad. 

Raseborgs stad skriver i ett pressmeddelande att Finansministeriet har granskat stadens bokslut för 2020. 

“Ministeriet konstaterar att det ackumulerade underskottet i balansräkningen som saknar täckning är nu cirka 22 euro per invånare. Dessutom ska underskottet enligt budgeten för 2021 täckas i år”, skriver Raseborgs stad. 

Därför inleds för närvarande inget utvärderingsförfarande, men Finansministeriet följer stadens ekonomiska utveckling i år och återkommer vid behov om ett år.  

När Raseborgs stad bildades 2009 uppgick det gemensamma underskottet till cirka 25 miljoner euro, säger stadsdirektör Ragnar Lundqvist i pressmeddelandet. 

“Nu ligger vi fortfarande 1,2 miljoner euro på minus, men vi är på väg åt rätt håll. Vi är dock fortfarande under lupp, så det är viktigt att fortsätta den goda utvecklingen och fatta nödvändiga beslut för att undvika status som kriskommun”. 

Tidningsgruppen Uutissuomalainen utredde ekonomin i de kommuner som är nära att klassas som kriskommuner. Enligt utredningen hade Raseborgs stad inte lyckats förbättra sin ekonomi tillräckligt bra.