Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Presidenten besöker skärgården nästa veckas onsdag – på Örö träffar presidenten representanter från Kimitoön

Från 2021
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.
Bildtext President Sauli Niinistö besöker Skärgårdshavet nästa vecka.
Bild: Jon Norppa / Tasavallan presidentin kanslia

Nästa vecka besöker republikens president Sauli Niinistö marinen på Russarö och Örö i Skärgårdshavets nationalpark. På Örö träffar presidenten Kimitoöns kommundirektör Erika Strandberg och fullmäktigeordförande Daniel Wilson.

På Russarö följer president Niinistö bland annat den pågående övningen Ritva 21. På programmet står skjutövningar och presentationer av sjömålsrobotbatteriets verksamhet och kustjägarnas stridsövning. Presidenten inspekterar även en uppdaterad robotbåt i Hamina-klassen och diskuterar med beväringarna och försvarsmaktens personal.

Marinen, som är en av Försvarsmaktens tre försvarsgrenar, ansvarar för att övervaka havsområdena och avvärja territoriella kränkningar, att trygga sjöförbindelserna och avvärja anfall från havet. Ritva 21 är en delmanöver i södra Finland inom Försvarsmaktens huvudmanöver våren 2021. I övningen deltar trupper från alla försvarsgrenar samt fartyg från gränsbevakningsväsendet och den svenska marinen.

På Örö i Skärgårdshavets nationalpark träffar president Niinistö representanter från Kimitoöns kommun, bland annat kommundirektör Erika Strandberg och fullmäktigeordförande Daniel Wilson och diskuterar aktuella frågor med dem. Presidenten gör också en rundtur på ön och studerar öns natur.

Ön Örö överfördes 2015 från Försvarsmakten till Forststyrelsen, då ön inkluderades till Skärgårdshavets nationalpark och öppnades för allmänheten. Utöver den historiska befästningen och sevärdheterna som gäller kustförsvaret har Örö också en av södra Finlands viktigaste koncentrationer av hotade arter och naturtyper.

Diskussion om artikeln