Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Segelbåt som stals i Nådendal har hittats i Sverige - tjuvarna greps på lördag i Åbo hamn

Från 2021
Uppdaterad 29.05.2021 15:31.
Blomsterplanteringar i Nådendals gästhamn.
Bildtext Ägarparet hade frågat personalen i hamnen om båten möjligtvis bogserats till en annan plats.
Bild: Johanna Ventus/Yle

Enligt Polisinrättningen i sydvästra Finland har segelbåten som försvann i Nådendals gästhamn hittats i Sverige. Turun Sanomat kunde berätta att Polisen på lördag morgon grep de misstänkta i fallet.

När ägarparet i måndags skulle förbereda sin segelbåt för en veckoslutsutflykt upptäckte de till sin förskräckelse att båten var försvunnen. De misstänkte först att båten möjligtvis flyttats till en annan plats av hamnens personal, men det visade sig snart att båten de facto var stulen.

- Det var nog en rejäl chock. Vi sökte igenom hela hamnen och frågade all personal om saken, men de visste inget om saken, berättar paret som äger den stulna segelbåten.

Paret hade i onsdags lagt ut ett inlägg i sociala medier där de bad om hjälp med att lokalisera den stulna segelbåten och responsen var stor. Inlägget har delats över 1 000 gånger.

Ögonvittnen hade informerat paret om att ficklampsljus hade setts från båten under natten då båten stals och senare hade båten spanats i Degerby på Åland. Då hade båtens besättning till synes varit både berusad och gett sken av att vara oerfarna seglare.

- Vi är jättenöjda över den hjälp som vi har fått här. Det har kommit in så många tips om var båten har rört sig.

Segelbåten lär nu vara i Sverige

Mika Paaer från Sydvästra Finlands polisinrättning, som har hand om undersökningen i det här fallet, berättade på fredagen att segelbåten troligtvis hittats. Den befann sig i Sverige, men det var ännu okänt i vilket skick båten var. Polisen hade också en del misstänkta i fallet.

- Jag vill ännu understryka att den här informationen inte ännu bekräftats, säger Paaer då.

Ägarparet var ändå lättade över nyheten.

- Såklart finns det ännu en del frågetecken här, men vi är ändå lättade över att båten har hittats.

På lördagen kunde tidningen Turun Sanomat berätta att polisen på morgonen hade gripit de misstänkta segelbåtstjuvarna i Åbo hamn. Efter att båten setts i Innamo och Degerby på Föglö kunde Polisen med hjälp av Sjöbevakningen och Polisen i Sverige lokalisera båten. Man visste också att de två männen, födda på 1990-talet, troligen skulle återvända med Sverigebåten till Åbo på lördag morgon. Männen ska förhöras på lördag.

Inte säsong för båtstölder ännu

Enligt gränsbevakningen är det i nuläget inte särskilt svårt att spåra stulna båtar. Eftersom båtsäsongen ännu inte kommit igång ordentligt så sticker de flesta båtar ut relativt starkt då de rör sig ute till havs.

- Den riktiga toppsäsongen har ännu inte börjat. Skulle det röra sig tusentals båtar på vattnet samtidigt så minskar risken att bli fast, säger Rasmus Friman från Västra Finlands sjöbevakningssektion.

Artikeln har 29.5.2021 klockan 15:31 uppdaterats med information om att de misstänkta tjuvarna gripits i Åbo hamn.

Diskussion om artikeln