Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Avstängde Ondrej Kudela kommer att föra sitt ärende till idrottens skiljedomstol CAS

Rangers Glen Kamara och Slavia Prahas Ondrej Kudela i luven på varandra.
Bildtext Ondrej Kudela och Glen Kamara under en match i Europa League i mars.

Stora saker står på spel. Rättare sagt: EM i fotboll. Inte för Tjeckien som lag, men nog för den tjeckiske landslagsmittbacken Ondrej Kudela. Om den europeiska fotbollskonfederationen Uefas dom står fast missar Kudela EM, men tjecken meddelar via sin jurist att han tänker föra saken till idrottens skiljedomstol CAS.

Ondrej Kudela, som till vardags spelar för Slavia Praha, ska i en Europa League-match i mars ha uttryckt sig i rasistiska ordalag mot Glasgow Rangers finländske landslagsspelare Glen Kamara.

En månad senare fick Kudela sitt straff av Uefa i form av ett tio matcher långt spelförbud.

Uefas stränga dom gäller för tio matcher som inbegriper såväl landslagsmatcher som klubbmatcher på de europeiska arenorna. Enligt nyhetsbyrån STT meddelade Kudelas jurist Rene Cienciala på torsdagen att Kudela kommer att överklaga domen till idrottens skiljedomstol CAS.

Kudela nekade till att han skulle ha sagt något rasistiskt och överklagade sitt straff till Uefa, som i onsdags meddelade att straffet står sig.

Den 34-årige Kudelas sista hopp om att få spela i sommarens EM-turnering hänger på CAS som får ta ställning till det skedda.

Enligt webbplatsen The Sun har Kudelas dom upprört fotbollsvänner i Tjeckien, och till och med landets presidentkansli har skickat in ett klagomål till Uefa. Även Kudela själv bedyrar sin oskuld.

– Jag beklagar att jag är berövad att delta i EM, men jag vill tvätta mitt rykte så vi fortsätter att slåss, säger Kudela via sitt juridiska team, enligt The Sun.