Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lappträsk nya bybutik lyfter fram lokala företagare

Från 2021
En kvinna i blå t-skjorta rättar till några fårskinn i en korg. Bakom henne syns ett räcke med kläder.
Bildtext Försäljaren Tuula Hartikainen ställer fram produkterna.
Bild: Yle / Mira Bäck

Lappträsk nya bybutik öppnade sina dörrar på lördagen. Butiken ligger i det blå trähuset intill Riksväg 6, och där säljs lokala produkter såsom ost, örter, kläder, garn och olika hantverk.

Då Yle Östnyland hälsar på är det fredag och förberedelserna är i full gång. På plats i bybutiken hittar vi försäljaren Tuula Hartikainen och kommunens näringssekreterare Jonna Nygård som håller på med att plocka fram varor och ställa i ordning butiken.

- Det här är ett sätt att föra fram Lappträskföretagarnas produkter och tjänster. Sedan kan jag berätta för kunderna var företagen finns, berättar Hartikainen.

Hon hoppas både Lappträskbor och turister ska hitta hit i sommar.

Två kvinnor med munskydd står bredvid varandra bakom en kassadisk.
Bildtext Tuula Hartikainen och Jonna Nygård förberedde allt inför butikens öppningsdag.
Bild: Yle / Mira Bäck

Bybutiken föddes som ett samarbete mellan kommunen och företagarna. Kommunen driver butiken.

- Idén kom från våra lokala företagare. Företagarna och kommunens näringsväsende brukar träffas och dricka morgonkaffe en gång i månaden, berättar Nygård.

Det var vid en sådan kaffestund som någon kom med idén om att skapa ett ställe där man kunde presentera de lokala företagarnas produkter och tjänster.

- Det är emellanåt så att inte ens de lokala människorna vet vad som hittas i den egna byn. Med tanke på den kommande sommaren och resenärer vill vi också lyfta fram de lokala företagen, säger Nygård.

Ett blått, långt trähus i en våning.
Bildtext Bybutiken ligger i det blå huset vid infarten till Lappträsk centrum.
Bild: Yle / Mira Bäck

Taitopaikka, som erbjuder sysselsättningstjänster, har också varit med på ett hörn. De vackra trämöblerna i butiken har tillverkats av de arbetssökande som är med i Taitopaikkas verksamhet.

Liksom Hartikainen hoppas Nygård på att också Lappträskbor ska ha glädje av bybutiken.

- Jag är helt säker på att här finns överraskningar också för lokalborna, säger Nygård.

En trähylla med pannlappar på.
Bildtext Trämöblerna är tillverkade av Taitopaikka. På fredagsförmiddagen har alla hyllor ännu inte hunnit fyllas.
Bild: Yle / Mira Bäck

Nöjd företagare

Längs med bystråket i centrum ligger Rile Norlunds hantverks- och inredningsbutik Ullakko sedan snart 20 år tillbaka. Hennes produkter hittas också i den nya bybutiken.

- Jag tycker det är en jätterolig grej för Riksväg 6 ligger så nära. Det är lite som en infopunkt där det finns smakprov från byns utbud, säger Norlund.

Butiken ligger på en ypperlig plats. Det är lätt att ta en avstickare hit från Riksväg 6 och Lappträsk centrum ligger bara en liten bit bort.

En kvinna står inne i en inredningsbutik och håller upp en sovmask som det står Lappträsk på. Hon tittar in i kameran och ler.
Bildtext Rile Norlund är glad över bybutiken.
Bild: Yle / Mira Bäck

Då hon valde ut produkter till bybutiken ur sitt sortiment ville Norlund ha med både något klassiskt och något nytt. Bland annat säljer bybutiken hennes kastrullhattar, en sorts färggranna pannlappar som var en av hennes allra första produkter.

- Sedan funderade jag på produkter som skulle fungera som souvenirer och ha Lappträsk-anknytning. Jag gjorde bland annat sovmasker och bokmärken som det står Lappträsk på, berättar Norlund.

Hon tycker samarbetet mellan företagarna och kommunen fungerar bra i Lappträsk.

- Jag upplever att jag som företagare alltid fått hjälp och uppmuntran. Det är låg tröskel att närma sig kommunen, man kan alltid ringa oberoende ärendet, säger Norlund.

Hon lyfter fram morgonkaffediskussionerna som ett bra exempel.

- Då får man fram sina idéer, de blir inte bara i huvudet och snurra.

Några fårskinn, lite garn och ett räcke med kläder invid ett fönster.
Bildtext Bland annat, fårskinn, garn och kläder finns till salu.
Bild: Yle / Mira Bäck

Bybutiken är öppen klockan 9-14 på onsdagar och lördagar samt mellan 12 och 19 på torsdagar, fredagar och söndagar. Bybutikens officiella öppningsevenemang hålls den 11 juni.

Lappträsk nya bybutik lyfter fram lokala företagare

4:57

Diskussion om artikeln