Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ändringar i begränsningarna för sammankomster i Nyland nästa vecka

Från 2021
Publik i läktaren på travbanan i Vermo.
Bildtext Publik följer med tävlingar på travbanan i Vermo, Helsingfors. Också större sammankomster kan ordnas från 2 juni om utrymmet har flera läktardelar eller om det är möjligt att avgränsa olika områden för publiken.
Bild: Lehtikuva

Regionförvaltningsverket i Södra Finland bereder som bäst nya beslut gällande begränsningarna för sammankomster inom Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts område.

Begränsningarna beaktar den senaste lägesbilden som presenterats av den regionala coronasamordningsgruppen, ledd av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Västra Nyland (med undantag för Esbo och Grankulla) och Östra Nyland befinner sig i accelerationsfasen medan det övriga området (huvudstadsregionen och Mellersta Nyland) befinner sig i samhällsspridningsfasen.

Begränsningarna enligt de nya besluten är följande:

Huvudstadsregionen (Esbo, Helsingfors, Grankulla och Vanda) samt Hyvinge, Träskända, Kervo, Mäntsälä, Nurmijärvi, Borgnäs och Tusby:

  • Inomhus kan man ordna sammankomster med högst tio personer.

  • I avgränsade utomhusutrymmen kan man ordna sammankomster med högst 50 personer. Också större sammankomster kan ordnas om utrymmet har flera läktardelar eller om det är möjligt att avgränsa olika områden för publiken. I varje läktardel får det finnas högst 50 personer och mellan läktardelarna en tydligt utmärkt skyddszon.

  • Myndigheternas anvisningar om säkra avstånd och hygienrutiner ska iakttas.

Kommunerna i Östra Nyland (Askola, Lappträsk, Lovisa, Borgå och Sibbo) samt i Västra Nyland (Hangö, Ingå, Högfors, Kyrkslätt, Lojo, Raseborg, Sjundeå och Vichtis):

  • Inomhus och i avgränsade utomhusutrymmen kan man ordna sammankomster utan deltagarbegränsningar.

  • Om det i en tillställning inomhus deltar mer än tio personer och utomhus mer än 50 personer måste man i arrangemangen följa myndigheternas anvisningar om säkra avstånd och hygienrutiner.

Avsikten är att besluten ska publiceras i början av nästa vecka och träda i kraft onsdagen den 2 juni 2021.

Diskussion om artikeln