Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Teemu Pukki snart tillbaka, Tim Sparv kämpar mot klockan – Markku Kanerva informerade om läget i truppen inför matchen mot Sverige

Från 2021
Uppdaterad 28.05.2021 20:34.
Landslagsspelarna lyssnar på då förbundskapten Markku Kanerva ger dem direktiv.
Bildtext Markku Kanervas landslag tränade i Helsingfors tidigare i veckan innan avfärden till Stockholm.
Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Om två veckor inleder Finlands herrar sitt första fotbolls-EM någonsin genom att möta Danmark. På lördag spelas den första träningsmatchen i uppladdningen då Finland möter Sverige i Stockholm och på tisdag presenteras truppen.

Matchen mot Sverige är den sista innan Finlands historiska trupp spikas. På tisdag avslöjar förbundskapten Markku Kanerva vilka 26 spelare som får en EM-biljett.

Därefter genrepar Finland på fredag mot Estland på Olympiastadion i Helsingfors.

Inför matchen mot Sverige fick Kanerva samt bröderna Leo och Sauli Väisänen svara på frågor av svenska journalister. Till skillnad från sin tränarkollega, Sveriges Janne Andersson, avslöjade Kanerva inte hur startelvan kommer att se ut.

– Jag blev lite överraskad av att Janne avslöjade sin elva. Även om det är en träningsmatch vill vi vinna. Det är nästan klart hur elvan ser ut. Men vi måste kolla spelarnas status på dagens träning innan vi bestämmer vilka som startar, sa Kanerva.

– Vi behöver få svar beträffande vissa spelare innan truppen tas ut. Vi är beredda att använda samtliga sex byten i matchen.

Tidtabellen

Lördagen den 29 maj klockan 19.00:

Träningsmatch: Sverige–Finland

Tisdagen den 1 juni klockan 21.00:

EM-truppen presenteras

Fredagen den 4 juni klockan 19.00:

Träningsmatch: Finland–Estland

Lördagen den 12 juni klockan 19.00:

EM-premiär: Danmark–Finland

Det är klart att lagkaptenen Tim Sparv, som dragits med en knäskada, kommer att testas mot Sverige. Hans matchform är ändå ett frågetecken och om han får starta eller hoppa in framgår först på matchdagen.

– Han har haft svårigheter med knät men det ser bättre ut för varje dag. Jag litar på att han är i speldugligt skick då EM startar, konstaterade Kanerva.

Många spelare saknas

Finlands affischnamn Teemu Pukki åkte inte med till Stockholm, men hans EM-turnering ska inte vara i fara.

– Rehabiliteringen har gått som planerat. Jag är oerhört förhoppningsfull beträffande EM. Han kan kanske spela redan mot Estland, avslöjade förbundskaptenen.

Många troliga EM-spelare finns inte med mot Sverige. Häckens mittback Joona Toivo ska hinna avverka en cupfinal mot Hammarby innan han kan börja fokusera på EM.

Albin Granlund, som spelar i Polen, har i sin tur varit i karantän och ansluter till truppen först efter matchen mot Sverige.

Även MLS-spelarna Robin Lod, Jukka Raitala och Robert Taylor missar matchen i Stockholm.

Frågor om Backe och allsvenskan

De svenska journalisterna var särskilt intresserade av spelarna i Finlands lag som har en allsvensk bakgrund.

– Jag har också spelat i Sverige, konstaterade Kanerva innan han utvecklade sitt resonemang.

– Många har spelat i allsvenskan och några har tagit steget vidare till större ligor. Nivån i allsvenskan är bra. Men jag hoppas på att alla skulle spela på högre nivå, i topp-5-ligorna i Europa. I dag är det inte så men kanske i framtiden?

Vi har kanske fått mer kontroll i vårt offensiva spel

― Sauli Väisänen

Före Kanerva tog över landslaget var svensken Hasse Backe blåvit förbundskapten.

– Det var nyttigt och lärorikt att jobba med Hasse. Jag lärde mig mycket av honom. Han hade sitt sätt att leda truppen och jag har mitt. Ni borde kanske fråga spelarna om skillnaden.

Sauli Väisänen fick uttala sig från spelarhåll.

– Jag kom med i landslaget då Backe var chefstränare. Vi fokuserade på mycket defensiven och det gör vi fortfarande. Vi har kanske fått mer kontroll i vårt offensiva spel, sa den tidigare AIK-backen.

Sveriges startelva i matchen mot Finland

Robin Quaison – Marcus Berg

Emil Forsberg – Mattias Svanberg – Sebastian Larsson – Viktor Claesson

Pierre Bengtsson – Joakim Nilsson – Marcus Danielson – Emil Krafth

Robin Olsen

 

Diskussion om artikeln