Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kolumn: Spelarna är vid bristningsgränsen – teamet som ska lappa ihop Pukki spelar en nyckelroll den här EM-sommaren

Teemu Pukki under en landslagsträning.
Bildtext Teemu Pukki går en kamp mot klockan och följde inte med landslaget till Sverige den här helgen.

Vi tänker på Pukkis vrist, Sparvs knä och hundra andra skavanker. Två veckor till ett fotbolls-EM i undantagstillstånd. Upp på massagebänken och närma er några av mästerskapets nyckelfigurer.

Tränarna i de europeiska storklubbarna har samlats frekvent runt en lägereld den här säsongen. Det maxade matchprogrammet har fått tränarhjärtan att bulta hårdare än något annat.

– Vi fick en usel hand när korten delades ut från kostymnissar som aldrig har spelat fotboll och förstår hur tufft det är, sa Manchester United-tränaren Ole Gunnar Solskjær för några veckor sen.

Nu går säsongen i mål i Porto. Manchester City mot Chelsea i en uppskruvad match, en helengelsk Champions League-final med en himmelsblå favorit och en djupblå utmanare.

Clash of Cash? Samma procedur som i fjol, alltså?

Alldeles oavsett hästhandlarplånbokens storlek – det har krävt sina baksidor, knän och ljumskar för att baxa säsongen hit. Det vet Pep Guardiola och Thomas Tuchel, det vet sannerligen också Markku Kanerva på annat håll i Europa.

Tim Sparv på landslagsträning.
Bildtext Tim Sparv är på plats i Stockholm och förväntas spela en halvlek mot Sverige.

Kanerva står med finländsk idrottshistoria framför sina fötter och räknar in skadeproblemen. Det är obekvämt när Tim Sparv har vätska i knät, det är olustigt när Union Berlin twittrar ut att Joel Pohjanpalo har känningar i fotleden, det är rena rama obehaget när Norwich sätter Teemu Pukki på skadelistan.

Borde Uefa ha samkört vaccinering?

När det här skrivs är det prick två veckor till premiären av fotbolls-EM, ett mästerskap som spelas enligt egna regler i undantagstillstånd.

Då Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand presenterade sin EM-trupp tidigare i veckan lyfte han locket till diskussionen om coronavaccin. Borde Uefa ha samkört vaccinering av samtliga spelare och ledare?

– Till exempel kommer Belgien att ha vaccinerat sina spelare före EM, så man kan verkligen diskutera hur rättvist det är. Jag hade gärna sett att Uefa hade gjort något så att vi inte skulle behöva frukta smitta för spelarna, sa Hjulmand enligt dansk press.

Ett EM i utsatt läge kräver mycket och mer. The Unsung Hero i det här spektaklet kan klafsa runt bland pilatesbollar, gummiband och balansbräden.

Vikten av ett formtoppat medicinskt team växer än mer i just den här turneringen. Aldrig tidigare har fotboll i världsklass spelats i samma intensiva takt som i höstas, vintras och våras.

Spelarna är vid bristningsgränsen. Och nu saltar vi ett fullproppat spelår med ett mästerskap.

Liten men naggande god?

När Teemu Pukki svarade på frågor i måndags lyfte han betydelsen av landslagets fysioterapeut Jari-Pekka Keurulainen. I Keurulainen – ”Gene” på landslagsspråk – har Finland ett ansikte som aldrig försvinner.

Han har varit med sedan 80-talet, är oerhört omtyckt i spelargruppen (vem har glömt målfirandet hemma mot Italien som dedikerades till sjukgymnasten?) och kan allt om sträckta baklår, stukade vrister och onda ljumskar.

– Det var självklart att komma hit för att jobba med vristen. Om någon ska få ordning på den är det ”Gene”, sa Pukki på pressträffen.

Teemu Pukki under en landslagsträning.
Bildtext Jari-Pekka Keurulainen håller ett vakande öga över Teemu Pukkis rehab.

På planen måste Finland tvinga maskinerna till syntax error för att skrälla och avancera från EM-gruppen. Utanför planen är oddsen egentligen inte bättre.

Jämfört med de stora fotbollsnationerna har Finland en liten ledarstab. Liten men naggande god?

– Vårt medicinska team har en nyckelroll – framför allt när man är halvskadad och behöver all behandling som man kan få. Då blir det extra viktigt att vi har en professionell uppställning, säger lagkaptenen Tim Sparv.

– Många spelare har pratat om hur mycket man njuter av att komma hem, av hjälpen man får och av hur det är ordnat. Det medicinska teamet var grymt för tio år sedan, men nu är det ännu bättre.

I kväll ställs Finland mot Sverige på Friends. EM-uppladdningen blommar för fullt, men vi tänker mest på Pukkis vrist, Sparvs knä och hundra andra skavanker.

Men var säkra, de är åtminstone i trygga händer.