Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-slutspelets divisionsfinaler, del 1: matchparen, utgångslägena, avgörande faktorerna och tippningarna

Carolinas Sebastian Aho ska försöka få hål på en av ligans bästa målvakter, Andrej Vasilevskij i Tampa Bay.
Bildtext Carolinas Sebastian Aho ska försöka få hål på en av ligans bästa målvakter, Andrej Vasilevskij i Tampa Bay.

Åtta lag ute – åtta lag kvar. I östra divisionen gör Boston Bruins och New York Islanders i en riktig klassikerduell upp om vem som går vidare till semifinal. Carolina Hurricanes och Tampa Bay Lightning möts däremot för första gången i NHL:s slutspel.

Divisionsfinalerna startar natten till söndag finsk tid då Boston Bruins och New York Islanders drabbar samman. Natten därpå börjar serien mellan Carolina Hurricanes och Tampa Bay Lightning.

Alla omgångar i Stanley Cup-slutspelet avgörs enligt bäst av sju.

ÖSTRA DIVISIONEN

Boston Bruins (3) – New York Islanders (4)

Första matchen: söndagen den 30 maj klockan 03.00 finsk tid

I grundserien: Boston 3 segrar – Islanders 5 segrar (2 efter förlängning) / målskillnad: 18–21

Utgångsläget: Bruins och Islanders har inte mötts i slutspelet sedan "Isles" dynastitider. I de två serierna, 1980 och 1983, kunde Boston inte rå på de stjärnspäckade kommande mästarna. Nu är det Bruins som har stjärnorna, medan Islanders är laget som käkar stjärnor till frukost.

Boston har vassare spets och en handfull garvade matchvinnare. Islanders är i sin tur som en flock välskolade stridshundar: de river, sliter och anfaller tills någon släcker ljusen i ishallen. Både lagen är enormt inkörda i sitt eget sätt att spela och kan beskrivas som lagmaskiner.

Bostons spelare omringar domaren i matchserien mot Washington.
Bildtext Tuukka Rasks Boston hade inga större problem mot Washington i den första omgången och gick vidare med 4–1 i matcher.

Målvakterna Tuukka Rask och Ilja Sorokin, som lär starta i Islanders, var i princip exakt lika förträffliga i den första rundan. Båda gav sina lag ryggstödet som behövdes för att vinna. Bakom bänken blir det en kamp mellan två av ligans bästa coacher: Bruce Cassidy och Barry Trotz.

Vad avgör? Laget som bättre lyckas med att få spelet att flöda enligt sina egna styrkor tar hem matchserien, som lär bli seglivad. Antagligen blir det svårt att koppla ett dominerande grepp och då lutar det mot att det blir individuella prestationer, eller tursamma studsar, som avgör.

Tippning: Patrice Bergeron, Brad Marchand, David Pasternak, Taylor Hall, Tuukka Rask – någon eller några av Bostons bästa spelare gör den lilla skillnaden. Bruins vidare med 4–2 i matcher. Förlängningar att vänta.

CENTRALA DIVISIONEN

Carolina Hurricanes (1) – Tampa Bay Lightning (3)

Första matchen: måndagen den 31 maj kl. 00.00 finsk tid

I grundserien: Carolina 4 segrar – Tampa Bay 4 segrar (1 efter förlängning) / målskillnad: 18–17

Utgångsläget: En av de mest efterlängtade sammandrabbningarna i det här slutspelet mellan två lag som aldrig mötts i playoff. Carolina–Tampa Bay hör till de få serierna i det här skedet som skulle vara värda att handla om Stanley Cup-pokalen. Båda gängen hör till de fem bästa i NHL.

Tampa är regerande mästare och har redan i över ett halvt decennium hört till favoriterna varje år. Ett enormt välbalanserat lagbygge som kan hantera alla sätt att spela. Carolina i sin tur utvecklas fortfarande, men ser nu för första gången ut som en mästarkandidat. Lever på sitt snabba lagspel.

Nashvilles Mikael Granlund försöker få stopp på Carolinas Teuvo Teräväinen.
Bildtext Nashville bjöd Carolina på tufft motstånd men tvingades ge sig med 2–4 i matcher. Teuvo Teräväinen i Carolina noterades för 1+1=2 poäng i matchserien.

Kamp man mot man, femma mot femma, coach mot coach. "Bolts" stora namn kan visa upp kylan och rutinen av att hitta sätt att vinna. Carolina är fortfarande en uppstickare, men lagets ledande spelare har en glöd som är svårslagen. Och Brind’Amour är NHL:s intressantaste coach.

Vad avgör: Båda lagens spelare satt flitigt i utvisningsbåset i den första omgången. Om samma visa fortsätter i divisionsfinalen går Bolts vidare. Mästarna gjorde mål på exakt 40 procent av sina powerplaychanser – Hurricanes utdelning var 21 procent. Konsten att spela på gränsen och viljan att avgöra blir tungan på vågen.

Tippning: Carolina undviker utvisningar och utmanarens hunger går inte att stoppa ens med rutin och kyla. Hurricanes vidare med 4–3.