Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA följer EU:s exempel och inför sanktioner mot Belarus – Lukasjenko och Putin träffades i Sotji

Uppdaterad 29.05.2021 08:38.
Aleksandr Lukasjenko och Vladimir Putin sitter bredvid varandra och tittar på varandra. I bakgrunden syns ländernas flaggor.
Bildtext Belarus president Lukasjenko och Rysslands president Putin träffades på fredagen. De är båda kritiska till västländernas reaktion på förra helgens Ryanairincident.

USA reagerar med sanktioner mot Belarus efter förra helgens incident där ett flygplan tvingades landa i Minsk och journalisten och regimkritiska Roman Protasevitj och hans flickvän greps.

Vita huset bekräftade nyheten på fredagen.

Pressekreterare Jen Psaki kallar incidenten för en "direkt förolämpning mot internationella normer".

– USA uppmanar president Lukasjenko att tillåta en trovärdig internationell utredning om händelserna den 23 maj och omedelbart släppa alla politiska fångar.

USA kommer att samarbeta med EU, som redan bestämt att man inför sanktioner, för att bestämma exakt hurudana sanktioner landet inför.

Varning för resor till Belarus – FBI och Justitiedepartementet utreder

USA planerar införa sanktioner mot nyckelpersoner i president Aleksandr Lukasjenkos regim, men också mot statsägda företag. USA återinför sanktioner mot nio statsägda företag i Belarus från och med 3 juni.

Vita huset har dessutom officiellt infört en varning för resor till Belarus för amerikanska medborgare. Amerikaner uppmanas att inte resa till Belarus och "iaktta största försiktighet" om man överväger att flyga i belarusiskt luftrum.

USA:s pressekreterare Jen Psaki står vid ett talarpodium och pratar. Hon har ena handen utsträckt.
Bildtext Pressekreterare Jen Psaki meddelade om sanktionerna på fredagskvällen.

Vita huset bekräftade också att Justitiedepartementet och FBI utreder incidenten den 23 maj tillsammans med europeiska kollegor.

Enligt Psaki ska det genom ett presidentdekret bli lättare för USA att införa sanktioner mot "sådana som stöder korruption, bryter mot mänskliga rättigheter och attackerar demokratin".

Västländerna försöker trassla till det. Det är tydligt vad dessa västerländska "vänner" vill ha från oss

― Aleksandr Lukasjenko

Möte mellan Lukasjenko och Putin

Belarus president Aleksandr Lukasjenko besökte Sotji på fredagen och träffade sin ryska kollega Vladimir Putin.

Putin välkomnade Lukasjenko med värme och uttryckte, precis som Lukasjenko, frustration över västländers "känsloutbrott" efter incidenten förra helgen.

Putin sa att han var "mycket glad" över att se Lukasjenko och att de två "borde gå och simma". Lukasjenko sa i sin tur att han vill visa Putin "några dokument" som relaterar till Ryanairincidenten. 

– Västländerna försöker trassla till det. Det är tydligt vad dessa västerländska "vänner" vill ha från oss, sa Lukasjenko.

Presidenterna diskuterade i mer än fem timmar, men vad exakt de pratade om är oklart. De prisade varandra och sa att de bygger en union tillsammans. 

Duon har träffats regelbundet sedan augusti då demonstrationer mot regimen i Belarus bröt ut efter det senaste valet.

Flyg till Ryssland som kringgått belarusiskt luftrum har ställts in

Många flyg från europeiska länder till Ryssland – som undvikit belarusiskt luftrum – har ställts in efter att EU förbjöd belarusiska flygbolag från att resa i EU-luftrum och många flygbolag inom unionen meddelade att de inte reser över Belarus. 

Ryssland insisterar att alla flyg ställts in av "tekniska orsaker", men många menar att Ryssland systematiskt vägrar ta emot europeiska flyg som inte flyger i belarusiskt luftrum. 

Ryssland har tidigare kritiserat västländernas beteende.

– Det som väst har gjort… av politiska skäl, är helt oansvarigt och det äventyrar passagerares säkerhet, säger en talesperson vid det ryska Utrikesministeriet.

Von der Leyen: Dags att ändra kurs

Många världsledare har uppmanat Lukasjenko att dra sig tillbaka. Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen varnade Lukasjenko på fredagen och sade att det är "dags att ändra kurs".

– Det kommer inte finnas någon legitimitet för din auktoritära regim, hur mycket du än använder förtryck, brutalitet och tvång.

Enligt von der Leyen kommer Belarus opposition att få ekonomiskt stöd om Lukasjenko avgår.

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln