Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vegas svenska doldis sänkte Minnesota med sitt hattrick – så här fortsätter NHL-slutspelet 

Från 2021
Vegas Mattias Janmark gör mål på Minnesota.
Bildtext Mattias Janmark tråcklar snyggt in 1–0-pucken bakom Cam Talbot då fem minuter spelats.
Bild: Lehtikuva / Getty Images / AFP Ethan Miller

Insatserna var höga då Vegas och Minnesota gjorde upp i en sjunde och avgörande match. Minnesota hade vunnit två raka matcher och hämtat upp ett 1–3-underläge i matcher.

Vegas tog ledningen med såväl 1–0 som 2–1, men Minnesota kvitterade två gånger om. I mitten av den andra perioden stod Vegas för ett ryck som Minnesota inte längre kunde svara på.

Det stod 4–2 till Vegas i den andra periodpausen och 6–2 då tre perioder hade avverkats. Vegas vann därmed matchserien med 4–3 och får möta tuffa Colorado i den andra omgången.

Max Pacioretty, som snittade över en poäng per match i grundserien, stod för segermålet. Anfallaren har missat en månad på grund av skada och matchen var hans första i slutspelet.

– Skadeläget är sällan bättre i den andra slutspelsomgången än i den första. Men nu är det nog så, konstaterade Vegas chefstränare Peter De Boer enligt journalisten Jesse Granger.

Den svenska anfallaren Mattias Janmark, som flyttade från Chicago till Las Vegas i april, gjorde tre mål och noterades för NHL-karriärens första hattrick. Inför matchen hade Janmark endast stått för en fullträff på 21 matcher i Vegas tröja – och det i tomt mål.

– Att göra ett hattrick i game seven är vad alla drömmer om. Det känns overkligt, sa Janmark enligt Granger.

Så här fortsätter slutspelet

Sju av åtta lag som får spela vidare i nästa omgång är nu spikade.

I Kanada är matchserien mellan Toronto och Montreal fortfarande på hälft. Toronto leder med 3–2 i matcher och vinnaren möter Winnipeg. Den sjätte matchen spelas natten till söndag och en eventuell sjunde och avgörande match natten till tisdag.

Divisionsfinalerna

  • Colorado (1) – Vegas (2)

  • Carolina (3) – Tampa Bay (8)

  • Toronto (6) / Montreal (18) – Winnipeg (14)

  • Boston (10) – NY Islanders (12)

    Grundserierankingen inom parentes.

Den andra slutspelsomgången, där divisionsvinnarna vaskas fram, inleds natten till söndag då Boston och New York Islanders drabbar samman.

Då de fyra divisionsvinnarna är utsedda tillämpas det för coronasäsongen unika konceptet med semifinaler, där de geografiska aspekterna skrotas.

Inför semifinalskedet rankas lagen utifrån grundserieframgången och ettan möter fyran, medan tvåan ställs mot trean. Det finns alltså ett stort antal möjliga semifinalpar.

Ett faktum som reducerar antalet möjliga alternativ är att Colorado eller Vegas i semifinalskedet ställs mot det sämst rankade kvarvarande laget.

Resultat:

Vegas–Minnesota 6–2

Vegas vidare med 4–3 i matcher.

Diskussion om artikeln