Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fyra kommunalvalskandidater har dömts för sexualbrott mot barn, visar HS-utredning – kandidaterna ställer upp för Sannfinländarna och Samlingspartiet

Från 2021
En ballong med Sannfinländarnas logga.
Bildtext Två av de dömda tillhör Sannfinländarna, två Samlingspartiet. En Centerpartist har också dömts för våldtäkt.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Fem kandidater i kommunalvalet har dömts för sexualbrott de senaste åren – en för våldtäkt, de övriga för sexualbrott mot barn, skriver Helsingin Sanomat.

Tidningen har i sin utredning gått igenom domar som vunnit laga kraft under 2016–2021.

Kandidaterna har inte öppet berättat om sina domar, exempelvis då de bakgrundsintervjuats inför kommunalvalet.

Alla dömda är män

Samtliga av de som dömts för dessa brott är män.

Det längsta straffet fick en sannfinländsk kandidat i Kannonkoski i Mellersta Finland: 1 år och 10 månader villkorligt fängelse. Han dömdes för grovt sexuellt utnyttjande av barn, förtal, förskingring och förfalskning år 2017.

Det näst längsta straffet fick en sannfinländsk man i Leppävirta i Norra Savolax. Han dömdes till 10 månader villkorligt fängelse för sexuellt utnyttjande av barn år 2018.

En samlingspartist i Uleåborg dömdes år 2016 till 5 månader villkorligt fängelse för lockande av barn i sexuella syften.

Den fjärde mannen som dömts för sexualbrott mot barn är en samlingspartist i Kangasala i Birkaland. Han dömdes till 65 dagsböter år 2018 för sexuellt utnyttjande av barn. Orsaken varför mannen fick böter och inte fängelsedom var för att det hade gått en "betydande tid" sedan brottet.

Centerpartist dömd för våldtäkt

En man som ställer upp i kommunalvalet för Centern i Uleåborg har fällts i rätten för våldtäkt och tvingande till sexuell handling år 2018.

Han fick 1 år och 8 månaders villkorligt fängelse. Han dömdes också till 70 timmars samhällstjänst.

Kandidaten har meddelat för Centern att han inte längre ställer upp i valet efter det här, men kandidaturen kan inte dras tillbaka efter att kandidatförteckningarna publicerats.

Flera av de dömda menar att de inte gjort sig skyldiga till brott.