Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges inrikesminister: "Jag är helt säker på att regeringarna i Norden gärna skulle se ett mer öppet och integrerat Norden igen"

Från 2021
Pandemin har inneburit slitningar för samarbetet i Norden, säger Sveriges inrikesminister - Spela upp på Arenan

Pandemin har inneburit slitningar för det nordiska samarbetet och det måste vi adressera, säger Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) till Svenska Yle.

"Terve, terve!" inleder Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) intervjun över videolänk med Svenska Yle efter fredagens digitala pressträff om Sveriges nya reserestriktioner.

Under pressträffen har ministern flera gånger upprepat att Sveriges beslut innebär en prioritering av Norden. Sverige slopar kravet på negativt test för inresande från grannländerna, men väntar med att öppna upp på samma sätt mot resten av EU.

– Folkhälsomyndigheten har sagt att de egentligen tycker man kan slopa kraven på negativt covidtest för hela Europa. Men regeringen gör bedömningen att vi vill göra det här stegvis, försiktigt, ansvarsfullt, så vi inte behöver fatta ett beslut nu och backa senare, säger Damberg.

– Regeringen väljer att prioritera och börja med Norden. Vi var det land som införde begränsningar sist för resandet i Norden, och är nu det land som öppnar upp först.

Hur har diskussionen med grannländerna sett ut de senaste månaderna gällande det här?

– De har varit positiva. Vi har löst många av de mest akuta gränshindersfrågorna. Det värdesätter verkligen den svenska regeringen, att det funnits en lyhördhet. Sen är ju alla nordiska ministrar överens om att vi gärna vill komma tillbaka till ett öppet Norden, men det måste ju ske i en takt som känns ansvarsfullt och framför allt så att alla länder fattar sina egna beslut.

Maria Ohisalo fotograferad nerifrån. Hon tittar åt sidan.
Bildtext Damberg säger att han haft mer kontakt med andra nordiska ministrar under pandemiåret. Han har bland annat haft kontakt med inrikesminister Maria Ohisalo flera gånger.
Bild: Silja Viitala / Yle

Varför gick Sverige från början in för en annan linje? Många andra länder följer ju det trafikljussystem som EU rekommenderar, Sverige har inte gått in för det och gör det inte nu heller?

– Därför att det varit väldigt svårt att se att det finns en gemensam europeisk linje. Man har tagit europeiska beslut, men länderna har tillämpat dem på helt olika sätt. Jag tror det är svårt att hitta två EU-länder som har samma system. Förutom på ett område, och det handlar om länderna utanför Europa. När det gäller tredje land har Europa gått i samma takt och infört samma typ av strama regelverk som alla länder mer eller mindre följer.

– Vi har sett att trafikljussystemet ska kunna tillämpas om vi ser ett väldigt stort utbrott. Vi gjorde ju det när vi hade nya virusvarianter på gång i Storbritannien, då införde vi särskilda regler för Storbritannien, och också mot Danmark och Norge när vi hade en liknande situation där.

Det varit väldigt svårt att se att det finns en gemensam europeisk linje

– Men det har visat sig ganska svårt för medborgarna att följa med alla de här olika besluten, fram och tillbaka, fram och tillbaka för olika länder. Det tror vi inte varit till gagn för förtroendet för systemet.

– Men det här beslutet känner vi oss väldigt säkra med, både för att Folkhälsomyndigheten säger att det är ett beslut man kan ta, men också för att vi ser att smittspridningen i de nordiska länderna är förhållandevis låg och dessutom går vaccinationstakten bra.

Vad är ert budskap till resten av Norden i de här frågorna?

– Vårt budskap har varit det samma hela tiden. Vi är överens om att Norden är viktigt. Den svenska regeringen gör nu den bedömningen att vi kan ta ett första steg och då prioriterar vi det nordiska samarbetet och öppnar upp för inresa från Norden. Men vi har stor respekt för att olika länder fattar sina egna beslut.

– Men jag är helt säker på att regeringarna i Norden gärna skulle vilja se ett mer öppet och integrerat Norden igen. Det finns en enorm ekonomisk och kulturell potential i det nordiska samarbetet som är viktig att värna om också efter pandemin.

Hur mår det nordiska samarbetet i dag, efter de här månaderna av pandemi?

– Jag tycker det är gott, vi har nog aldrig haft så många möten mellan nordiska ministrar som vi haft nu under den här tiden av pandemi. Däremot har den också inneburit slitningar, inte minst i gränstrakter där en del av de här restriktionerna har skavt och ibland också skapat motsättningar mellan länderna. Det är viktigt att adressera det. Så när vi har chansen, öppna upp och skapa ett mer integrerat Norden igen så tror jag det är en viktig fråga för våra nordiska länder att göra tillsammans.

Diskussion om artikeln