Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

President Niinistö: Flygplansincidenten i Belarus ett avgörande omvälvande i internationell praxis

 Sauli Niinistö vieraili Pasilassa Ylen Ykkösaamussa 29. toukokuuta.
Bildtext Sauli Niinistö.

Att Belarus tvingade ett Ryanairplan att landa i Minsk är ett dramatiskt och avgörande avsteg från internationell praxis, säger president Sauli Niinistö i Yles Morgonettan. 

Belarus beordrade ett Ryanair-plan att landa i Minsk i söndags, och grep oppositionsaktivisten Roman Protasevitj som var med på planet. President Niinistö säger att händelseförloppet väcker många frågor, bland annat om luftrummet i fortsättningen kommer att vara fritt för civilflyg. 

– Om något sådant här hände igen, skulle det minska tilliten på internationell praxis, säger Niinistö. 

Gripandet av Protasevitj kan bli protestgnista

Enligt Niinistö har reaktionerna bland oppositionen i Belarus ännu inte varit anmärkningsvärda, men det är möjligt att flygplansincidenten blir startskottet för liknande proteströrelser som de som oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj triggat i Ryssland.

– Människor har lättare att engagera sig i ett problem när en enskild person träder fram. 

Niinistö säger att han inte talat med Belarus president Aleksandr Lukasjenko. 

– Jag har inte haft orsak att göra det. EU har agerat sällsynt snabbt på den här händelsen, och i synnerhet i sådana här fall, där det är viktigt att man agerar resolut, är det mer effektivt att EU reagerar tillsammans. 

Finland har krävt en full rapport om vad som hände, men enligt Niinistö står det redan nu ganska klart vad incidenten handlade om. 

– Resultatet, det vill säga att Protasevitj greps, är åtminstone ett indicium på vad det hela gick ut på. 

Diskussion om artikeln