Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Den färska kulturministern Antti Kurvinen medger att regeringen har misslyckats med att öppna upp för evenemang: “Jag förstår ilskan”

Antti Kurvinen
Bildtext Kulturminister Kurvinen vill inte längre blicka mot det förflutna, utan nu öppna Finland på ett coronasäkert sätt.

Den nyutnämnde forsknings- och kulturministern Antti Kurvinen förutspår att evenemang och tillställningar kommer att öppna upp under sommaren och att augusti blir en fullspäckad evenemangsmånad. Kurvinen ser själv fram emot att gå på kulturevenemang och går igång på både teater och tyngre rock.

Antti Kurvinen (Centern) kommer att inleda sitt arbete som kulturminister i en exceptionellt svår situation.

Kultur- och evenemangsbranschen har på grund av coronaläget varit på is i över ett år och uppluckrandet av restriktionerna är en långsam process. Kulturfältet är rosenrasande på regeringen.

– Det tär på humöret. Jag har inga villfarelser om känslan inom kulturfältet och de olika aktörerna i branschen.

Kurvinen säger att han förstår kritiken från kultur- och evenemangsbranschen. Det har länge varit omöjligt för dem att utöva sitt professionella yrke och tjäna sitt levebröd.

– Det här är personer som annars också har säsongsbunden inkomst och det finns fortfarande luckor i den sociala tryggheten. Nog har regeringen fått mycket till stånd, men alla problem har ännu inte lösts. Vi har kommit med stödpaket och med dem försökt hjälpa till att lösa det akuta läget. Jag förstår ilskan.

Antti Kurvinen i Yle aamu.
Bildtext Kurvinen vill ge finsk kultur internationell uppmärksamhet och öka företagande och arbetsmöjligheter inom kulturbranschen.

Kulturfältet menar också att de olika branscherna behandlas orättvist i upphävandet av restriktionerna. Restaurangerna har fått öppna sina dörrar, men publiktillställningar är fortfarande inte möjliga.

Orsaken ligger i lagen. Exempelvis konserter går under begränsningar i deltagarantal vid sammankomster, medan restauranger har egna restaurangbegränsningar.

Minister Kurvinen vill inte längre blicka mot det förflutna, utan nu öppna Finland på ett coronasäkert sätt. Han tycker inte att det är vettigt att olika branscher strider mot varandra.

– Jag skulle inte vilja att restaurangbranschen och kulturfältet hackar på varandra. Och jag skulle inte heller vilja att konstnärer från olika branscher skulle strida sinsemellan.

Säkerhetsavstånd under evenemang är det svåra att lösa

Sommarens stora festivaler har ställts in på grund av coronaepidemin. I takt med att vaccinationstakten framskrider och smittläget förbättras har regeringen börjat häva restriktionerna för sammankomster, vilket gör att åtminstone evenemang i mindre skala kan ordnas på sommaren.

Kurvinen förutspår att det kan vara möjligt att anordna evenemang redan i juni.

– Min gissning är att vi i juli-augusti kommer att ha kulturtillställningar och evenemang, och förhoppningsvis en fullspäckad evenemangssommar i augusti.

Enligt Kurvinen arbetar regeringen nu för att öppna upp för evenemangen på ett coronasäkert sätt.

– Den ömma punkten är säkerhetsavstånden och dessa måste vi diskutera i regeringen. Vi vet att musikevenemang inte kan ordnas om det krävs många meters säkerhetsavstånd.

Antti Kurvinen och Vesku Jokinen.
Bildtext Kurvinen gästade Yle aamu på fredagen. Vesku Jokinen från Klamydia deltog också i programmet.

Evenemangsbranschen har kritiserat regeringen för att inte i tid meddela när evenemang, av vilken storlek som helst, skulle vara möjliga.

Kurvinen medger att regeringen inte har lyckats på den här punkten. Information om uppluckrade restriktioner har kommit på så kort varsel att arrangörer inte har kunnat planera evenemang.

– Jag har själv organiserat mindre evenemang så jag vet att beslut måste fattas i god tid, månader eller ett år i förväg. 

Finsk kultur mot nya höjder

Antti Kurvinen nämner det framtida arbetet inom kulturområdet som en av hans viktigaste uppgifter som kulturminister.

Enligt honom har den finska kulturen genomgått en fullständig katastrof i och med coronapandemin och nu behövs återuppbyggnad.

– Nu måste vi få finsk kultur att resa sig från ruinerna och askan och bli ännu starkare. Det inkluderar att ge finsk kultur internationell uppmärksamhet, samt att öka företagande och arbetsmöjligheter inom kulturbranschen.

Ministern ska träffa olika aktörer inom kultursektorn under hela sommaren och hoppas att samarbetet ska få branschen på fötter igen.

– Jag har tänkt på min egen roll, att jag är en partner. Jag vill finnas där för att hjälpa och inte vara någon översittare. Jag vill inte heller vara någon motståndare. Låt oss tillsammans fundera hur man kan få kulturen på fötter och hur man gör den mer betydelsefull.

Kurvinen uppger att till exempel Undervisnings- och kulturministeriet kommer att investera i kulturexport. Dessutom kommer Finland att få 40 miljoner euro av EU:s återhämtningspaket för att utveckla och återuppliva de kulturella och kreativa näringsgrenarna.

Konsertpublik har händerna i luften.
Bildtext Kurvinen tror fortfarande vi kan få en sommar med evenemang och festivaler.

Samtidigt minskar finansieringen till kulturbranschen, eftersom en tredjedel av Veikkaus spelintäkter försvunnit under coronapandemin.

Nästan hälften av finansieringen för konst och kultur kommer från Veikkaus spelintäkter.

– En del av Veikkaus intäkter kommer att kompenseras i statsbudgeten. Vi måste ändå fatta mindre trevliga åtstramningsbeslut. Att spara är alltid eländigt, alla beslut är inte trevliga, men jag fatta beslut som orsakar så lite skada som möjligt och se till att de är förnuftiga.

Oro över minskat utbud på Yles

I torsdags rapporterades det att Sanomakoncernen, som bland annat ger ut tidningen Helsingin Sanomat, efterlyser klarare regler för public service i en klagan till EU. Klagan riktar sig mot Yle Arenan och utbildningsinnehållet på Yle Oppiminen.

Tidigare har också de kommersiella mediernas intressebevakare Medieförbundet lämnat in en klagan till EU-kommissionen gällande Yle. Enligt Medieförbundet publicerar Yle en elektronisk dagstidning på nätet och inskränker därmed tidningarnas digitala marknad.

Medieförbundets klagan har lett till en ändring i Yle-lagen. Ändringen behandlas just nu i riksdagen.

Yles verksamhet hör inte till kulturminister Antti Kurvinens arbetsuppgifter, det är kommunikationsminister Timo Harakkas (SDP) ansvar.

Yles verksamhet är ändå bekant för Kurvinen, eftersom han har varit ledamot i Yles styrelse i två år. Dessutom har han behandlat Yle som ordförande för Centerns riksdagsgrupp.

Antti Kurvinen i riksdagen 5.3.2020
Bildtext Yle är indirekt en stor finansiär inom den finska kultursektorn. Kurvinen betonar att Arenans innehåll har också en stor roll i skolundervisningen.

Kurvinen förstår oron från privata medieaktörer. Han betonar ändå att förändringen inom mediefältet till stor del beror på internationella giganter som Facebook, Netflix och Spotify.

Han hoppas att en vapenvila ska kunna upprättas mellan privata aktörer och Yle.

– Jag skulle vilja se ett blåvitt partnerskap där Yle inte tar livets nödtorft från den privata medie- och förlagsbranschen. Och att de skulle inse att Yle kan vara en partner.

Kurvinen tycker samtidigt att det är oroväckande om till exempel Arenans utbud börjar minska. Yle är indirekt en stor finansiär inom den finska kultursektorn.

– Som forsknings- och kulturminister är jag lite orolig över det scenariot att Yles möjligheter att beställa finska serier eller delta i finska produktioner minskar. Det skulle drastiskt skada den finska kulturen. Arenans innehåll har också en stor roll i skolundervisningen.

Teater och tyngre rock

Liksom för många finländare är det en tid sedan kulturminister Antti Kurvinens senaste kulturupplevelse. För ett par månader sedan var han i sin hemstad Seinäjoki på sångaren Irinas spelning i Rytmikorjaamo.

Det var bara ett fåtal personer närvarande på grund av begränsningar, men arrangören ville stödja musiker i nöd.

– Irinas spelning var fantastisk. Jag njöt mer än jag brukar.

Kurvinen säger att han är en flitig konsument av kultur. Närmast hans hjärta ligger teater, eftersom han själv har skådespelat.

Ministern har också en passion för historia, och berättar att han läser historia på sin fritid. Han tycker om att besöka museer med utställningar relaterade till historia. Dessutom tycker han om att besöka historiska platser både i Finland och utomlands.

Som musikkonsument säger Kurvinen att han främst går igång på rock av det tyngre slaget. Av de inhemska banden nämner han Nightwish som exempel.

Han tillägger att han också lyssnar mycket på brittiska och amerikanska band från 1990-talet som Audioslave, Manic Street Preachers och Oasis. 

Kurvinen säger att han också är ett fan av grungemusik, ett exempel på detta är Faith no more, som kommer till Finland för en spelning nästa sommar.

När publika evenemang är möjliga igen tänker Kurvinen att åka till sin hemregion Österbotten för att ta del av teater- och musikevenemang. Han säger att han redan längtar efter att publiken ska få njuta av kulturen.

– Det hör till att det finns en publik som upplever musiken. Detsamma gäller för teatern. Jag har själv spelat teater, så jag vet att det är inte betyder någonting att uppträda i en tom sal. Interaktionen med publiken är viktig.

Det här är en översättning av Yle Uutisets artikel “Tuore kulttuuriministeri Antti Kurvinen myöntää, että hallitus on epäonnistunut tapahtumien avaamisessa: “Ymmärrän sen kiukun kyllä” skriven av Ville Vedenpää. Texten har översatts av Emil Friman.