Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbotten har strängare karantänsrekommendation än THL: "Vi tar det säkra före det osäkra"

Man i skjorta och kavaj står i en korridor.
Bildtext Enligt chefsöverläkare Peter Nieminen kommer en stor andel av coronafallen i Österbotten från utlandet.

Sverige upphäver inreserestriktionerna från nordiska länderna. Då ser många österbottningar chansen att åka till grannlandet, men karantänsrekommendationerna kan ställa till med problem.

Från och med 1 juni behöver resenärer från Norden inte längre uppvisa negativt coronatest för att komma in i Sverige. De finska myndigheterna avråder ändå folk att göra fritidsresor till utlandet.

Om man ändå åker utomlands gäller en 14 dagars frivillig karantän vid återkomst till Finland. Enligt institutet för hälsa och välfärd, THL, kan ändå karantänen förkortas om resenären kan uppvisa två negativa coronatest – ett som tagits direkt vid ankomst och ett som tagits tidigast 72 timmar efter inresa.

Det här gäller dock inte inom Vasa sjukvårdsdistrikt. Enligt chefsöverläkare Peter Nieminen rekommenderar man inom sjukvårdsdistriktet ytterligare ett test efter 12 dagar och om även det visar negativt så upphävs karantänen.

– Vi har sett att 72 timmar inte räckt till. Vi har haft fall där de annars skulle ha gått fria, men sedan fått symptom och testat positivt senare än 72 timmar. Det är det som ligger bakom det här, konstaterar Nieminen.

– Från statens håll är anvisningen att man kan förkorta karantänstiden med två negativa tester, men vi har sett att det inte alltid räcker till. Vi tar det säkra före det osäkra.

Enligt Nieminen kan man inte heller kringgå rekommendationerna med att ta ut karantänen i ett annat område där karantänstiden är kortare. Rekommendationen om minst tolv dagars karantän gäller fortfarande då man anländer till Vasa sjukvårdsdistrikt.

Han påpekar dock att karantänen är frivillig och ingen kan tvingas att vara i karantän om det inte är fråga om en myndighetskarantän.

– Vi önskar och rekommenderar åtminstone stor försiktighet. Det finns alltid den där risken att inkubationstiden är mycket längre än 72 timmar. Det kan till och med vara över en vecka från det att man fått smittan till att man får symptom.

Hoppas på friare resor i slutet av sommaren

Läget i Sverige har lugnat ner sig en aning och Nieminen hoppas att den positiva trenden fortsätter. Han förstår att begäret att resa finns och han hoppas att man senare i sommar kan resa friare än nu.

– Men det gäller att i bästa fall ha båda vaccindoserna och intyget att man blivit dubbelt vaccinerad, så då har man en mycket bättre möjlighet att resa.

– Nu när folk har börjat få sina vaccinationer i hög grad så finns möjligheterna till resande i något skede, men jag vågar inte säga när.