Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäs IF tappade poäng mot Musan Salama i fotbollsettan – Björneborgslagets provokativa taktik gav resultat

Från 2021
Uppdaterad 29.05.2021 20:50.
Flera spelare samlas och käftas med varandra.
Bildtext Det var mycket gnäll och heta känslor i matchen. Här utbyter EIF:s kapten Zacharias Ekström och MuSas Joonas Lakkamäki åsikter.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Ekenäs IF fick nöja sig med en poäng i matchen mot Musan Salama. Matchen som spelades på centrumplan i Ekenäs var väldigt nära att urarta redan i första halvleken.

Slutresultatet i fotbollsmatchen blev 2-2 (1-1).

Tränarteamet i EIF var tvungna att möblera om i sitt lag efter segermatchen mot PK-35.I matchen slog EIF Helsingforslaget med 3-2 på bortaplan, men fick Tukka Andberg och Jarkko Heimonen utvisade och de var nu avstängda

EIF inledde matchen mot MuSa med en trebackslinje, där Riku Selander tog ett steg nedåt i banan och spelade till höger. Oliver Pettersson som inledde matchen mot PK-35 på bänken ersatte nu Andberg i mitten. William Lindqvist startade till vänster i trebackslinjen.

Svenska André Österholm ingick nu i startelva som wingback till höger. Unga Oskari Sallinen som endast fått ströminuter i herrettan före lördagens match, fick nu en plats i startelvan.

Akseli Ollila som fanns i startelvan mot PK-35 började på avbytarbänken.

Gästerna inledde starkt


MuSa som dragits med många skador i sitt lag inledde matchen starkt och gick upp i ledning redan i fjärde matchminuten. Lagkaptenen Verneri Salminen slog en perfekt hörna från vänster som Juho Heikkinen omarkerad nickade i mål.

EIF lyckades kvittera före paus. Stanislav Efimov gjorde sitt första mål i herrettan med ett snyggt skott i MuSa-målets vänstra hörn. Målet kom i slutet av första halvleken.

Matchens första halvlek prägldes av otroligt mycket gnäll och effektivt provocerande av MuSa-spelarna. Björneborgarna lyckades få hemmalagets spelare ur balans.

MuSas tränare Ville Ulanen och Verneri Salminen medgav efter matchen att deras taktik gick ut på att krypa under huden på EIF.

- Vi ville ha känslor i matchen och det lyckades vi med. Det här blev en match som liknar oss, säger Salminen.

Tränaren Ulanen ondgjorde sig över det tajta matchprogrammet och över sin snäva spelartrupp. Han var ändå väldigt nöjd över det oavgjorda resultatet.

- Vi hade tre 15-åringar på plan samtidigt i dag. Jag är otroligt stolt över det här laget, säger Ulanen.

Svår start för EIF

EIF:s mittback William Lindqvist var besviken efter matchen. Han hör själv till de lugna spelarna i laget, men förstår när känslorna rinner över.

- Vi fick en svår start på matchen, men vi kom bra tillbaka. Vi har chanser att döda matchen, men i stället släpper vi till ett läge som de utnyttjar.

Två spelare efter bollen.
Bildtext EIF:s Zacharias Ekström gjorde ett mål i matchen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Han säger att MuSa kan provocera.

- Man river i lite extra, sparkar lite extra och pratar en massa. Man går lätt med i det, säger Lindqvist.

Hans försvarskollega Oliver Pettersson är också besviken över resultatet.

- Jag är jättebesviken. Det här var en match vi borde ha tagit tre poäng i från. Vi borde ha gjort det bättre, säger han.

Annan matchbild i andra halvleken

Matchbilden och stämningen på plan ändrade under andra halvleken.

Uppenbarligen hade EIF-snacket i omklädningsrummet mycket handlat om att det viktiga är att fokusera på att spela fotboll, istället för att gnälla på domarna eller motståndarna.

- Vår målsättning var att försöka trötta ut MuSa-spelarna helt enkelt genom att rulla boll. Vi lyckades skapa chanser och borde ha punkterat matchen i ett tidigt skede i andra halvleken, säger Pettersson.

EIF:s William Lindqvist och Oliver Pettersson efter matchen mot MuSa

5:28

Stundtals liknade EIF:s spel det laget presterar då spelet löper som bäst. Bollen rullar från spelare till spelare och laget skapar målchanser.

Under första halvan av andra halvleken skapade EIF flera lägen, det första läget genast under första minuten. Lagkaptenen Zacharias Ekström gjorde sitt andra mål för säsongen då han sköt bollen förbi MuSa-målvakten Olli Hakanpää.

Flera mål blev det inte för hemmalaget trots fina lägen för både André Österholm och Stanislav Efimov.

I stället kvitterade MuSa med en knapp kvart kvar att spela. Inbytte Mico Heinilä, 15 år, gav en perfekt passning till Matias Koskinen som placerade bolen i mål.

Rovaniemi i nästa match

Under de sista matchminuterna fick EIF ganska bra press på gästerna men får nöja sig med oavgjort resultat. Stanislav Efimov blev utvisad i den sjätte tilläggsminuten efter ett synnerligen dumt tilltag där han skuffade eller slog till en MuSa-spelare.

Domaren Jesse Salo varnade Efimov och eftersom ryssen hade fått ett gult kort tidigare blev han utvisad. EIF har nu tre spelare i spelförbud och ska möta Rovaniemen Palloseura på bortaplan i sin följande match (6.6).

EIF-tränaren Guillem Santesmases säger att läget inte är optimalt.

- Vi har ändå en tillräckligt bred trupp så jag inte särskilt orolig, säger han.

EIF fick ta in publik för första gången den här säsongen. På läktaren fanns sammanlagt 50 personer, bland dem hejarklacken Eklöven som bidrog till god stämning.

Matchprotokollet finns på Bollförbundets webbplats.

EIF toppar fortsättningsvis serietabellen. Tabellen finns på Yles text-tv sidan 244.

Resultat, division 1

EIF - MuSa 2-2 (1-1)

Efimov 43 Heikkinen 5

Ekström 47 Koskinen 78

Publik: 0

VPS - MP 3-0 (2-0)

Jääskä 3

Strandvall 15

Morrissey 47  

Publik: 639  

TPS - JIPPO 0-1 (0-0)

Tykkyläine 90+1  

Publik: 10  

KPV - FF Jaro 0-2 (0-1)

Toro 13

Ramsay 88  

Publik: 0  


Diskussion om artikeln