Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marin: Jag står själv för mina matutgifter – IS och IL: Marins förmåner har överskridit 800 euro per månad

Från 2021
Uppdaterad 30.05.2021 18:14.
Sanna Marin i riksdagens plenisal.
Bildtext Marin uttryckte sig om matförmånen på lördag kväll. Arkivbild.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marins (SDP) måltidsersättning blev i veckan föremål för stor uppmärksamhet i medierna. På lördag kväll uppgav Marin på Twitter att hon själv ska stå för sina matutgifter och se till att direktiven kring ersättningarna granskas. På söndag kunde Ilta-Sanomat och Iltalehti avslöja att förmånen uppgått till kring 850 euro per månad, inte kring 300 som det hittills hett.

Måltidsersättningen, i det här fallet handlade det närmare bestämt om frukost, blev också ett polisärende. På fredagen bekräftade Helsingforspolisen att de inlett en förutredning, men betonade att fokus ligger på Statsrådets kansli och inte på statsministern.

– Jag betonar att det här ingalunda har något att göra med statsministern eller hennes tjänsteutövning, sa kriminalinspektör Teemu Jokinen som ansvarar för utredningen.

På lördag uppgav Marin på Twitter att hon själv ska betala sina matutgifter, för att det råder oklarheter kring förmånen. Hon tillägger också att direktiven för statsministerns tjänster ska ses över och revideras vid behov.

I ett annat inlägg konstaterar statsminister Marin att statsministerns tjänster har varit etablerade, men att det trots det förekommit oklarheter kring dem. Hon ser det som en bra sak att saken utreds grundligt.

Förmånen har överskridit 800 euro i månaden

På söndagen kunde Ilta-Sanomat och Iltalehti avslöja att förmånen uppgått till kring 850 euro per månad, och inte kring 300 som tidigare i veckan rapporterats.

Hittills har det talats om frukostförmåner på 300 euro, men då övriga måltidsförmåner läggs till överskrider beloppet 800 euro i månaden. Enligt statsminister Marins specialmedarbetare Elisa Gebhard ger en preliminär uppskattning vid handen att beloppet ligger på 850 euro per månad.

Gebhard uppger för Ilta-Sanomat att det förutom frukost har skaffats kalla måltider, som kan värmas upp. Enligt Gebhard ingår inte representationskostnader i beloppet.

Precis som Helsingforspolisen betonar Gebhard också att det inte är Marin själv som beslutat om införskaffningarna, utan det är anställda vid statsrådets kansli som beställt varorna.

Artikeln uppdaterad 30.5.21 klockan 18.10 med uppgiften om att förmånen varit högre än man tidigare uppskattat.