Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen fick sin revansch på Toni Söderholms Tyskland och säkrade avancemang – Anton Lundell segerarkitekt: ”Alla ser väl hur bra han är”

Från 2021
Uppdaterad 29.05.2021 23:47.
Petri Kontiola, Anton Lundell och Tony Sund firar mål.
Bildtext Petri Kontiola, Anton Lundell och Tony Sund firar Finlands första mål.
Bild: Lehtikuva

Finland är klart för kvartsfinal i ishockey-VM. Det som krävdes var en seger över Tyskland, som den här gången satt hårt åt. Till slut lyckades Lejonen fixa tre poäng med siffrorna 2–1.

För två år sedan möttes Finland och Tyskland i gruppspelets sista match. Den gången gick Toni Söderholms mannar segrande ur dusten.

Den här gången var det Lejonen som var ett pinnhål vassare. Efter 60 minuter av oerhört jämn hockey stod det 2–1 till Finland på tavlan.

Det var Lejonens supertalang Anton Lundell som stod bakom segern på lördagskvällen. Lundell stod själv för det kliniska avslutet på Tony Sunds passning i powerplay i första – och passade fram Arttu Ruotsalainen för 2–1 i ett två-mot-ett-läge i tredje.

– Klart det känns bra då man spelar bra. Jag litar på mitt eget spel och spelar med mina styrkor, summerar Lundell själv i C Mores tv-intervju efter matchen.

Mellan målen hann det se riktigt svettigt ut. Både Finland och Tyskland försvarade oerhört noggrannt och matchen bjöd inte på värst många vassa målchanser.

Men Tyskland behövde inte en sådan för att kvittera i den andra perioden.

Billig kvittering

Korbinian Holzer fick pucken i offensiv zon och satte den snabbt mot Jussi Olkinuora. Den finska keepern hade alla chanser att rädda skottet med plocken, men missade pucken.

Efter det spikade Olkinuora och resten av försvaret igen.

Tyskland jagade frenetiskt en kvittering i slutet av matchen, men det finska försvaret höll. Sammanlagt satte tyskarna endast 13 skott på Finlands mål.

– Vi klarade av att hålla puck och tillbringade inte värst mycket tid i vår zon, summerar Olli Määttä efter matchen.

Tysklands tränare Toni Söderholm hyllar också den finländska försvarsinsatsen.

– Finland spelade väldigt bra, all heder åt dem. Det blev en väldigt taktisk match och vi kom inte riktigt igång i anfallet då finländarna försvarade oss så noggrannt. Visst var det speciellt att möta Finland igen, men inte riktigt samma som 2019 då det ändå var första gången, säger Söderholm.

Alla hyllar "Lunkka"

Men det råder inget tvivel om vem som var matchens gigant. Såväl Määttä, Jukka Jalonen som Saku Mäenalanen fick i tur och ordning hylla 19-åringen på presskonferensen efter matchen.

– Han är en väldigt bra spelare. Som dessutom gjorde ett snyggt och viktigt mål, säger Mäenalanen.

– Verkligt bra, väldigt mogen för att vara så pass ung. Han ställer hela tiden frågor och vill lära sig mer om allt. Alla såg väl i dag hur bra han är. Det finns ingen gräns på hur bra han kan bli, kompar Määttä.

Tränaren Jalonen efterlyser i sin tur fortfarande mål av fler spelare, men kan samtidigt just därför nöja sig med Lundells insatser i turneringen så här långt.

– "Lunkka" är en effektiv kille. Väldigt hungrig i anfallet. Som helhet ... defensivt kan han vara lite ute och segla ibland fortfarande, men han har en förmåga att hitta farliga lägen i anfallet som det råder en brist på i det här laget, säger Jalonen.

Finland leder grupp B med sammanlagt 13 poäng efter fem spelade matcher. Två matcher återstår ännu av gruppspelet för Lejonens del, Lettland på söndag och Kanada på tisdag.

I och med att Tyskland och Lettland också ska spela mot varandra står det redan nu klart att Finland som sämst kommer att sluta fyra i gruppen.

Resultat:

Tyskland–Finland 1–2 (0–1, 1–0, 0–1)

6.17 Anton Lundell (Tony Sund, Jere Innala) 0–1 pp

27.58 Korbinian Holzer (Stefan Loibl, Matthias Plachta) 1–1

51.26 Arttu Ruotsalainen (Anton Lundell) 1–2Diskussion om artikeln