Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanervas sista jobb med truppen betyder sena kvällar – får beröm från svenskt håll inför EM-debuten: ”Tror att de kan jäklas lite med de andra”

Markku Kanerva hälsar på Janne Andersson.
Bildtext Markku Kanerva och Janne Andersson har en god relation.

Först Manchester City–Chelsea, sen ska de sista platserna fyllas i Finlands EM-trupp. Markku Kanerva har jobb att göra – och efter förlusten i Stockholm medger han att Finland inte kan mäta sig med Sverige i bredd.

På tisdagskvällen presenterar Markku Kanerva den finländska EM-truppen. Gav 0–2-förlusten mot Sverige svar på de sista frågorna?

När Finlands förbundskapten sammanfattar en rätt klen insats i Stockholm klarnar det att några sena kvällar väntar.

– Jag ska njuta av Champions League-finalen, men sen blir det en sen kväll. Jag måste titta på den här matchen och summera allt. Det finns att fundera på, säger Kanerva på en pressträff med finländska medier.

Han ger åtminstone en liten inblick i jobbet med de sista pusselbitarna.

– Det här jobbet startar ju verkligen inte från noll. Vi har det under kontroll, men vi ska överväga vad vi är i behov av. Hur tar vi oss an de olika matcherna i EM? Har vi spelare för olika taktiker? Taktik, olika formationer och olika roller på planen är parametrar att fundera på.

Markku Kanerva på presskonferens.
Bildtext Markku Kanerva ska göra sina sista EM-val.

En viktig del av matchen på Friends Arena var att ge spelare som är på gränsen till EM-truppen en sista möjlighet att öka chanserna. Namn som Roope Riski, Lassi Lappalainen, Leo Väisänen, Sauli Väisänen, Jasin Assehnoun och Robert Ivanov fick minuter.

– Det hänger givetvis inte bara på den här matchen, det här var en sista chans att visa framfötterna. Vi har en plan för hur laget ska se ut, men det har funnits vissa frågetecken.

"Roligt att träffa Tim"

Tim Sparv har omgärdats av orosmoln på grund av en knäskada, men i Viaplays intervju efter matchen var Sparv nöjd med en halvlek fotboll.

– Vi får se hur knät reagerar efter matchen, men de här minuterna var viktiga för honom. Det finns tid till EM och jag tror att hans form bara blir bättre. Han är med i EM-laget, säger Kanerva när Svenska Yle frågar om lagkaptenen på presskonferensen i Stockholm.

Tim Sparv i landskamp mot Sverige.
Bildtext Tim Sparv spelade 45 minuter mot Sverige.

– Det var otroligt roligt att träffa Tim. En fin person och väldigt stor ledargestalt för Finland. Jag tror att det är bra för Finland om han är i form i EM, säger Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

Andersson och Sparv var samtidigt i Halmstad för drygt tio år sedan. Den svenske huvudtränaren har respekt för Finland.

– Jag har tittat en del på Finland inför den här matchen och de har vuxit som lag under de senaste åren. I dag hade vi klart grepp om det, men de saknade också spelare.

– Jag tror att de kan jäklas lite i EM. Jag önskar dem stort lycka till i mästerskapet. Markku är en god tränarkollega som jag håller viss kontakt med.

"Vi slarvade vid målen"

Kanerva var också snabb med att medge skillnaden mellan Finland och Sverige.

– Jag pratade med Janne efteråt och påpekade hur bred deras trupp är. Vi har inte det på samma sätt. Förhoppningsvis har vi alla friska när EM startar.

Finland gjorde en slätstruken insats – framför allt i första halvlek – och föll med 0–2 efter mål av Robin Quaison och Sebastian Larsson.

– Bättre laget vann och vi slarvade i försvarsspelet vid målen. Det stör mig lite. Samtidigt gjorde Sverige det också bra i de situationerna. I framför allt första halvlek var vi steget efter och hade svårt i spelet med boll, säger Kanerva.

– Vi har ett jättestort äventyr framför oss i EM och det här var en bra match för oss. Vi mötte en tuff motståndare – och det blir mer av den varan i EM.