Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Formstarkt Finland möter svajiga värdnationen Lettland – Jukka Jalonen gör fyra förändringar i laguppställningen

Uppdaterad 30.05.2021 13:15.
Anton Lundell firar mål.
Bildtext Får Anton Lundell jubla mot Lettland också?

Lejonen har hittat formen. Efter 2–1-segern över Tyskland är Finland klar förhandsfavorit även mot Lettland. Värdnationen är ute efter att vända på trenden efter några blytunga förluster.

Finland–Lettland

Herr-VM i ishockey, gruppspel i Riga, Lettland

Start klockan 20.15 söndagen den 30 maj. Yle Sporten följer matchen i en liveblogg på webben.

Utgångsläget: Avslappnat Finland mot desperat Lettland

Tack vare segern över Tyskland har Finland redan säkrat sin plats bland de fyra bästa i gruppen. Lettland kämpar däremot i allra högsta grad om en plats i kvarten.

Värdnationen ligger efter fem spelade matcher på åtta poäng – en poäng efter Tyskland, som i sin tur ska möta USA i sin näst sista gruppspelsmatch. Sedan möts just Lettland och Tyskland.

Går resten av matcherna som förväntat kommer matchen Tyskland–Lettland att bli direkt avgörande. Men med en seger över Finland skulle Lettland förstärka sitt utgångsläge rejält.

Från och med början av juni kommer drygt 2 000 ögonpar att få följa matcherna i Riga. Nu är det upp till det lettiska landslaget att se till att de får spela mer än en match framför hemmafansen.

Lejonen kommer inte att ge upp utan fajt. Det har vi sett i den här turneringen. Men räcker det? Något som talar för Finlands chanser är att Lettland har förlorat två matcher på raken – mot USA och Norge.

Finlands lag

Anfallare

80 Saku Mäenalanen – 47 Peter Tiivola – 12 Marko Anttila
22 Arttu Ruotsalainen – 15 Anton Lundell – 20 Niko Ojamäki
21 Jere Innala – 27 Petri Kontiola – 81 Iiro Pakarinen
25 Jere Karjalainen – 13 Mikael Ruohomaa – 38 Teemu Turunen

Backar

6 Tony Sund – 52 Mikael Seppälä
3 Olli Määttä – 7 Oliwer Kaski
55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka
40 Petteri Lindbohm – 39 Kim Nousiainen

Målvakter

29 Harri Säteri
(45 Jussi Olkinuora)

Förbundskapten Jukka Jalonen gör fyra förändringar:

  • Harri Säteri vaktar målet på Jussi Olkinuoras bekostand

  • Mikael Seppälä tar Miika Koivistos plats i det första backparet

  • Peter Tiivola ersätter Hannes Björninen som förstacenter

  • Jere Karjalainen går in fjärdekedjan i stället för Jere Sallinen

Tidigare möten

Senast Finland och Lettland möttes i ett VM slutade dusten i en förkrossande 8–1-seger för Lejonen. Det hände 2018. Lagen har relativt sällan drabbat samman i VM-sammanhang och möts nu för tredje gången på sju år.

I VM-premiären 2014 vann Lettland med 3–2 efter att i tredje perioden ha vänt ett 1–2-underläge till seger – landets enda vinst över Finland i VM-sammanhang.

Håll ögonen på

Finland – Tony Sund

Pedersöresonen blev som känt tvåmålsskytt mot Italien och självförtroendet låg som väntat på topp även mot Tyskland. Sund har inga problem med att ta uppspelet i egna händer och på egen hand köra in i offensiv zon.

Lettland – Ronalds Kenins

Är med sina 1+3 Lettlands främsta poängplockare i den här turneringen. Håller numera till i Lausanne i schweiziska NLA, men spelade i Vancouver Canucks organisation ännu för fyra år sedan.

En av spelarna som alldeles garanterat kommer att få ett stort ansvar mot Finland.

Tipset: Ytterligare en svettig seger för Finland

All press ligger på Lettland. Efter en rätt så dålig insats mot Norge är det inte mycket som talar för en seger mot Finland. Dessutom känns det inte långsökt att resultatförväntningarna utmynnar i nervositet.

Det handlar ändå om ett lag med flera spelare från ligor som NLA och KHL. Det här kommer inte heller att bli någon genomklappning, men det har vi lärt oss att nöja oss med.

2–1 till Finland.

Diskussion om artikeln