Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Massiva demonstrationer mot president Bolsonaro och hans coronahantering i Brasilien: "Bolsonaro är en mördare och psykopat"

Från 2021
Uppdaterad 30.05.2021 11:37.
Stora folkmassor demonstrerade mot president Bolsonaro och hans coronahantering i Brasilien - Spela upp på Arenan

Tiotusentals samlades runtom i Brasilien på lördagen och demonstrerade mot president Jair Bolsonaro, specifikt hans kaotiska hantering av coronapandemin.

Brasilien har drabbats hårt av pandemin – över 461 000 personer har dött i covid-19. Landet placerar sig efter USA i dödsstatistiken.

I Rio de Janeiro samlades drygt 10 000 munskyddsklädda personer för att marschera på gatorna på lördagen. Demonstranterna kunde höras ropa "Försvinn Bolsovirus" och "Bolsonaros folkmord".

Demonstrationer ordnades också i andra större städer i landet på lördagen – de är de senaste i en våg av demonstrationer och ilska mot Bolsonaro och hans styre under de senaste månaderna.

I huvudstaden Brasília hölls den största demonstrationen sedan pandemins början. Människor demonstrerade vid kongressen – där en senatskommission för tillfället utreder Bolsonaros hanterande av coronakrisen.

Demonstranter i munskydd i Rio de Janeiro.
Bildtext Demonstranterna vill se presidenten avgå, eller tydliga förbättringar i hans styre.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Stödet för Bolsonaro rekordlågt

Demonstranterna vill se president Bolsonaro avgå. En opinionsmätning i landet visar att 49 procent av brasilianare vill att Bolsonaro lämnar sin post, medan 46 procent är mot det.

President Bolsonaro viftade bort covid-19 i början av pandemin och kallade viruset för "en liten influensa". Presidenten har dessutom motsatt sig munskydd och hemmasittande. Han har också misslyckats med att åtgärda syrebristen inom vården, vilket lett till fler dödsfall, och vägrat erbjudanden om vacciner.

Demonstranter går på gatorna i Brasilia i Brasilien. De håller upp skyltar där det står "folkmord Bolsenaro".
Bildtext Presidenten har fått häftig kritik för sin coronahantering.

Lördagens demonstranter fokuserade på att många liv hade räddats om Bolsonaros regim hade gjort en starkare insats för att säkra coronavaccin i ett tidigare skede.

– Vi måste stoppa den här regeringen. Vi måste säga "nu får det vara nog", sa en demonstrant till nyhetsbyrån AFP.

– Bolsonaro är en mördare och psykopat. Han har inga känslor – han känner inte som vi gör. Han kan inte se vilken katastrof han orsakar.

Demonstration i Brasilien. Människosamling och en stor uppblåsbar figur som ska föreställa president Bolsonaro.
Bildtext Presidenten avbildad som en blodig skurk under en av lördagens demonstrationer.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Demonstrationerna var lugna på många håll, men i Recife i nordöstra Brasilien sköt polisen gummikulor och kastade gas mot demonstranterna.

De två senaste veckorna har det under helgerna också ordnats demonstrationer i stöd för Bolsonaro – något som han bett sina anhängare göra efter att opinionsmätningar visat att presidenten har ett rekordlågt stöd på 24 procent.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln