Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Varför Paris när vi har Levi? Åbos Team Rynkeby välgörenhetscyklar för cancersjuka barn

Från 2021
Uppdaterad 31.05.2021 10:17.
Ett gäng cyklister i gula skjortor och gula hjälmar cyklar på en landsväg i ett grönt Sommarfinland.
Bildtext Den gula tröjan är i cykelloppet Tour de France en ledartröja. Här symboliserar den gemenskap och en färd för en gemensam välgörenhetskampanj.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Kristian Kyléns dotter fick cancer och dog 2017. Nu cyklar han för andra gången i Åbos Team Rynkeby - God Morgon för Amandas minne och för att samla in pengar så att andra barn kunde räddas.

Du har kanske sett de karakteristiska gula hjälmarna, gula dräkterna och gula cyklarna då de susar fram på våra vägar? I år är det tjugonde gången som cyklister tränar inför den internationella välgörenhetscyklingen Team Rynkeby - God Morgon där man cyklar till Paris. Allt görs till förmån för barn med allvarliga sjukdomar.

– Det är en fantastisk gemenskap och man får se underbara landskap, säger Kristian Kylén och Mariella Ramstedt, som bägge deltar i laget från Åbo.

Hela vintern har de tränat hemma och, så gott det gått i och med alla coronarestriktioner, också tillsammans. Cyklisterna har skidat, cyklat med en trainer, styrketränat, och då restriktionerna började lätta och vägarna i april blev torra kunde de ta ut sina cyklar och börja träna i mindre grupper.

Mariella Ramstedt, en dam med solglasögon och gul cykelhjälm. Hennes medcyklister speglas i solglasögonen.
Bildtext Mariella Ramstedt har sett fram emot att få cykla och göra saker tillsammans igen, för sammanhållningen inom gruppen är fantastisk, säger hon.
Bild: Linus Hoffman/Yle

– Jag har byggt upp ett träningsprogram för alla under vintern. Det här året har varit jätteannorlunda, så i stället för spinning och långa vandringar har alla själva fått ta större ansvar och bygga upp grundkonditionen på vintern, säger Ramstedt.

– Mariellas träningar är hårda och bra, säger Kylén.

För det gäller att vara i gott skick. Har du anmält dig och blivit utvald, så är det en ära att få delta. I dag står en tur från Åbo till Jockis tur och retur på programmet, en sträcka på 200 kilometer, som en träning inför den stora touren i juli.

En grupp cyklister i gula dräkter cyklar på en landsväg med gröna fält omkring.
Bildtext Team Rynkeby - God Morgons Åbolag på väg genom Egentliga Finland till Jockis.
Bild: Linus Hoffman/Yle

– Jo, nog är det en lång sträcka. Det kommer att kännas i baken, säger Kylén samtidigt som han tankar vätska och kolhydrater.

Både Ramstedt och Kylén har redan tidigare cyklat till Paris, men i år blir det ingen resa dit. På grund av coronapandemin kommer Team Rynkeby - God Morgon i år i stället att cykla från Helsingfors till Levi. Det blir 1 550 kilometer som ska avverkas på tio dagar.

En grupp cyklister i gula dräkter har tagit paus vid en busshållplats.
Bildtext Regelbundna pauser ingår, gärna på vackra ställen, som här i Tarvasjoki.
Bild: Linus Hoffman/Yle

– Det blir lite annorlunda. Vi ser Finland i stället. Jag har ingen aning om vad vi kommer att se, men det är jättekiva att se Finland, säger Kylén.

Välgörenhetsprojektet Team Rynkeby - God Morgon samlar alltså in medel till barn som insjuknat allvarligt. Kyléns och Ramstedts gula dräkter är fulla av sponsorers varumärken, 50 stycken totalt.

En gul skjorta, på vars ärm det står 2021 och Turku.
Bildtext Alla sponsorer och deltagare väljs redan på hösten året innan välgörenhetscyklingen.
Bild: Linus Hoffman/Yle

– Det är rekord för i år. Trots att coronan har drabbat många företag hårt så finns det ett stort intresse för att delta, säger Ramstedt.

De som deltar betalar helt och hållet sina utgifter för cyklar och för touren själva. Det betyder att alla insamlade medel från sponsorer och andra donatorer går till organisationernas arbete för barn med allvarliga sjukdomar.

I fjol donerade Team Rynkeby sammanlagt 8,8 miljoner euro till organisationer som hjälper barn med allvarliga sjukdomar. Av det finländska beloppet gick 622 813 euro till Finlands barncancerstiftelse Aamu Säätiö och 266 920 euro till Sylva, föreningen för barn och unga som insjuknat i cancer.

– Min dotter Amanda fick magcancer och det gick på två år. Genom att samla in pengar kan jag hjälpa något annat barn, säger Kylén.

Kristian Kylén, en man med solglasögon, skäggstubb, gul cykelhjälm och gul skjorta, ler mot kameran.
Bildtext Kristian Kylén cyklar till sin dotter Amandas minne.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Team Rynkeby - God Morgon består av 2 500 cyklister och 550 medhjälpare fördelat på 59 lokala lag från åtta länder: Danmark, Sverige, Norge, Finland, Färöarna, Island, Tyskland, Schweiz samt ett internationellt lag som består av deltagare från flera länder i Europa.

Den 8 juli startar laget från Åbo mot Helsingfors, där de åtta finländska lagen sammanstrålar. Tillsammans med lagen från Österbotten, Uleåborg, Jyväskylä-Kuopio, Tammerfors, Vanda och Esbo cyklar man sedan längs olika rutter till Levi.

Trots att de flesta lagen cyklar rutter i hemlandet i år, så kommer ett lag att cykla till Paris. Det färöiska laget har ansökt om och fått franskt medborgarskap, så att de kan cykla "hem" till Paris.

En gul skärmmössa med texten Turku sticker fram under en gul cykelhjälm.
Bildtext Den här skärmmössan ska cykla till Levi.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Välgörenhetsprojektet Team Rynkeby styr i år mot Levi

8:58

Diskussion om artikeln