Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Efter Svenska Yles granskning: SFP-kandidat i Helsingfors som kört amfetaminpåverkad utesluts ur valmaterial – ”Trist och tråkigt”, säger partiordförande

Uppdaterad 30.05.2021 17:06.
SFP:s röda ballonger på valgatan.
Bildtext En SFP-kandidat som dömts för brott tas bort ur allt valmaterial, meddelar partiet.

Efter granskningar av bland annat Svenska Yle utesluts en kommunalvalskandidat med brottslig bakgrund som tillhör Svenska folkpartiet (SFP) ur valmaterial, meddelar partiet.

I Svenska Yles granskning framgår det att fyra av SFP:s kommunalvalskandidater i Helsingfors har dömts för brott mellan 2017 och 2021.

Partiet kände till två av domarna, de övriga hade de inte vetskap om. Nu plockas en av de kandidaterna bort ur allt valmaterial.

– Tyvärr har inte partier samma möjlighet att göra en granskning i brottsregistret som pressen på journalistiska grunder kan göra. Vår utgångspunkt är att vi litar på våra kandidater och vad de berättar för oss vid rekryteringstillfället, säger Anna Strömberg som är verksamhetsledare för SFP i Helsingfors, i ett pressmeddelande.

Kandidaten har uteslutits ur valmaterialet på basis av brottets natur och eftersom hen inte meddelat om brottet på förhand. Det går däremot inte längre att göra ändringar i kandidatuppställningen.

– I samråd med kretspresidiet i Helsingfors beslöt vi att utesluta en kandidat från vårt valmaterial. Dels brottens natur avgjorde frågan, och också det faktum att kandidaten inte informerat oss på förhand om dessa brott, säger Strömberg.

Partiledningen har utgått ifrån att kandidaterna är ärliga

SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson säger att det skedda är trist och tråkigt. Hon säger sig ha utgått ifrån att alla som ställer upp för SFP är ärliga och berättar om de har begått brott som finns i registret.

– De här kandidaterna som det nu har talats om har inte meddelat.

Det är enligt Henriksson svårt för partierna att komma på ytterligare åtgärder som de kan ta till för att granska kandidaternas bakgrund.

– Det här här en sak som vi får fundera på efter valet. Vi har partisekreterargruppen som representerar samtliga partier. Den kunde se på frågeställningen efter kommunalvalet.

Artikeln är uppdaterad klockan 17:03 med Anna-Maja Henrikssons kommentar.

Diskussion om artikeln