Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nypotatis redan till våravslutningen – på Mossala i Åbolands skärgård är upptagningen i gång

Från 2021
Uppdaterad 30.05.2021 16:08.
nypotatis
Bildtext Snart kan den första nypotatisen skördas
Bild: Yle/ Monica Forssell

Trots att det regnat mer än vanligt i vår kan vi räkna med att den första nypotatisen kan serveras redan nästa helg - en helg då många firar sin examen.

Enligt Pro Agrias ledande sakkunniga, Sari Peltonen, var vårens regnmängder på sina håll tre gånger större än vanligt. Det har drabbat vårsådden, och till och med omöjliggjort den helt och hållet i vissa delar av landet.

Potatisen sattes tidigare i vår och verkar ha klarat av det myckna regnet. Redan om en vecka kan de första nypotatisarna serveras, men till midsommar är flera olika sorter klara att tas upp.

Åboland först med nypotatisen

Först ute med nypotatisen är man i Åbolands skärgård som vanligt. I går inleddes den maskinella potatisupptagningen på Mossala i Houtskär.

Nu börjar nypotatis skördas i Mossala - Spela upp på Arenan

Houtskär har ett ypperligt klimat för nypotatisen. Det omgivande havet reglerar tempereraturerna effektivt. Frostnätterna är färre än på fastlandet.

Peter Karlgren är potatisodlare på Mossala.

- Ännu på 80-talet odlade ett femtiotal jordbruk på Houtskär potatis, men nu är vi bara åtta kvar.

Perunapeltoja Mossalassa.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Men odlingsarealerna har inte minskat i samma mån - i dag odlas det potatis på 30 hektar på Houtskär.

Det är inte alltid lätt att vara potatisodlare. För att skörden ska mogna i tid måste odlingarna täckas med tygväv eller till och med plast. Tygväven håller inte lika bra som förr och måste bytas flera gånger per säsong, säger Karlgren.

I början av säsongen är prisnivån i allmänhet god, men priset sjunker snabbt. Också importerad, svensk färskpotatis innebär ett pristryck, säger Karlgren.

Karta över färjpasset Mossala-Björkö (karta: Google).
Bild: Yle/Marie Söderman, Google

Fåglarnas vårflytt aningen långsammare i år

Det regniga och kyliga vårvädret har också dämpat fåglarnas vårflytt.

Trots att flyttfåglarnas ankomst håller den normala tidtabellen i stor sett påverkades läget av kalla nordliga luftströmmar och regn i månadsskiftet april-maj, säger Birdlife.

Fåglarna vill flytta i tjänlig medvind, helst i sydliga eller sydvästliga luftströmmar.

De första individerna ur varje flyttfågelsgrupp har anlänt till Finland men under de närmaste veckorna kan vi välkomna sylvior, grå flugsnappare, rosenfinkar och törnskator, säger Birdlife.

Källa: STT, Yle Turku

Diskussion om artikeln