Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sveriges försvarsminister om att USA fick dansk hjälp för att spionera på sina allierade: "Vi vill ha korten på bordet"

Från 2021
Uppdaterad 31.05.2021 18:05.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel lämnar katedralen i Berlin.
Bildtext Enligt den hemliga rapporten ska danskarna ha hjälpt NSA att spionera på förbundskansler Angela Merkel och toppolitiker och tjänstemän från Frankrike, Sverige och Norge.
Bild: EPA-EFE/Carsten Koall

Ett avslöjande av flera europeiska mediehus visade igår att amerikanska underrättelsetjänsten NSA under åren 2012–2014 spionerat på USA:s allierade med hjälp av den danska underrättelsetjänsten.

Jag blir förbannad och chockad, säger svenska riksdagsledamoten Jens Holm, som misstänker att han kan ha blivit avlyssnad.

Förutom tyska politiker, ska NSA också med dansk hjälp ha spionerat på högt uppsatta tjänstemän och politiker i Sverige, Norge och Frankrike.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist fick reda på avlyssningen förra veckan då SVT intervjuade honom och har riktat kritik mot den danska försvarsministern Trine Bramsen för att hon inte informerat honom om situationen tidigare.

– Jag tar den här situationen på allvar. Jag har till Danmark ställt krav på att vi vill ha information om det är så att danska system eller plattformar har funnits med i den här typen av aktivitet, säger han till SVT.

– Vi vill ha korten på bordet. Jag betraktar inte detta som avslutat.

Den svenska riksdagsledamoten Jens Holm oroar sig över ifall han blivit avlyssnad. Holm har regelbundet kontakt med personer som bedriver oppositionell politisk kamp i sitt hemland.

– Jag blir förbannad och chockad över att det har gått till på det sättet. Jag vet inte vilka de har avlyssnat. Det känns som kalla kriget, säger han.

SVT och Danmarks radio har sökt NSA för en kommentar, utan framgång.

Till SVT skriver den danska försvarsministern att systematisk avlyssning av nära allierade är "oacceptabelt".

Avslöjandet bygger på hemlig dansk utredning

I fokus för det nya avslöjandet står den hemliga utredningen "Operation Dunhammer", som den danska Forsvarets Etterettningstjenste (FE) gjort.

Danmarks radio har med hjälp av nio olika källor inom den danska underrättelsetjänsten bekräftat uppgifterna om spionaget. Dessutom har svenska SVT, norska NRK, franska Le Monde och tyska NDR, WDR och Süddeutsche Zeitung bidragit till granskningen.

Rapporten sammanställdes efter att den tidigare NSA-anställda Edward Snowden hade avslöjat känsliga detaljer om USA:s underrättelseverksamhet.

Rapporten blev klar år 2015, men enligt SVT fick den danska försvarsministern inte vetskap om den förrän 2020. Danskarna misstänkte att USA hade utnyttjat deras militära samarbete, och rapportens syfte var att kartlägga hur mycket den danska underrättelsetjänsten hade samarbetat med NSA.

Avlyssnade allierade

Att USA har avlyssnat sina allierade är inget nytt, till exempel avslöjades avlyssnandet av Tysklands förbundskansler Angela Merkel redan i samband med NSA-skandalen som Edward Snowden utlöste.

Redan förra hösten avslöjades också att NSA hade spionerat på svensk och dansk försvarsindustri, och det just med hjälp av dansk underrättelsetjänst.

Det nya avslöjandet nu är att NSA spionerat på allierade länders tjänstemän och politiker, och även här just med dansk hjälp – och i större omfattning än tidigare känt.

Edward Snowden kritiserar situationen i en sarkastisk tweet skriven på danska. 

"Om det bara hade funnits någon anledning till att utreda det här för många år sedan. Åh, varför varnade ingen oss", skriver han.

Knutpunkt för internetkablar i Danmark

Den danska underrättelsetjänsten ska ha gett NSA tillgång till avlyssningsstationen Sandagergårdan i närheten av Köpenhamn. Stationen ligger vid en viktig knutpunkt för flera internetkablar, som underrättelsetjänsten avlyssnade.

NSA ska med hjälp av danskarna ha spionerat på tyska toppolitiker som Angela Merkel och Frank-Walter Steinmeier, som i dag är förbundspresident, men också socialdemokraternas tidigare förbundskanslerkandidat Peer Steinbrück.

Steinbrück kallar det här en politisk skandal.

– Missförstå mig inte: Jag tror att västerländska demokratier behöver funktionella och skickliga underrättelsetjänster. Vi är välinformerade om de ryska, kinesiska och nordkoreanska underrättelsetjänsternas verksamhet, säger han.

– Men att västerländska underrättelsetjänster vänder sig mot sig själva, det är absurt.

Artikeln uppdaterades 31.5.2020 klockan 9.16 med kommentarer av diverse poltiker och Snowden.