Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kulturstaden Åbo har svårt hitta lämpliga lokaler för kulturen

Från 2021
Uppdaterad 31.05.2021 10:20.
Åbo stentryckeri, en stor gul stenbyggnad i ett gathörn, med en liten ljus träbyggnad från 1821 framför sig.
Bildtext Här i Åbo stentryckeri är det meningen att tre teatrar ska dela på utrymmet, för att spara på Åbo stads kulturpengar.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Konstnärer i Åbo erbjuds nya lokaler i tre fastigheter - men scenkonstnärerna ser stora problem med de lokaler som hittats. Orsaken till att konstnärerna behöver nya lokaler är att Barkers fabriker ska byggas om till bostäder. Stadsstyrelsen i Åbo diskuterar alternativen på sitt möte på måndag.

Förslaget nu är att konstnärerna erbjuds utrymmen på tre platser; bildkonstnärer skulle få hyra lokaler i Rettigs tobaksfabrik på Nunnegatan, scenkonstnärerna i Åbo stentryckeri på Slottsgatan, medan enskilda konstnärer och kulturorganisationer skulle få hyra utrymmen i Liikunta Barker i Raunistula.

För bildkonstnärerna är Rettigs tobaksfabrik fin.

- Där finns naturljus, där är högt till tak och rinnande vatten. Men ljuset är nog det viktigaste, säger bildkonstnären André Peterdi.

Rettigs gamla tobaksfabrik i Åbo.
Bildtext Rettigs gamla tobaksfabrik har stora fönster mot Tavastgatan.
Bild: Marie Söderman/Yle

- Vi konstnärer har en vision om ett Konstens hus, ett kulturcentrum som skulle samla konst och kultur på bred front, liksom kaféer, gallerier och annat, och om vi bildkonstnärer flyttar dit så är det ett steg mot den visionen, säger länskonstnären Annika Dahlsten.

Enligt den utredning Åbo stad gjort finns det cirka 250 konstnärer som blir utan lokaler, och de behöver ungefär 4 000 kvadratmeter. Men lokalerna behövs redan från början av nästa år, och med en sådan tidtabell är det omöjligt att förverkliga Konstens hus nu.

Jag tror att ett av de största problemen är att staden inte har någon förståelse för konstnärernas utrymmesbehov

― André Peterdi

Skulle scenkonsten dessutom flytta till stentryckeriet skulle den delen inte vara med i kulturcentret. Ett större problem är dessutom att de tre teatrar som erbjuds lokaler där inte kommer att rymmas, säger de själva.

Barker-teatern, Teatteri Mundo och Åbos finska studentteater (Turun ylioppilasteatteri) föreslås dela på lokalerna.

- Det är en omöjlighet. Vi programmerar våra föreställningar och produktioner från andra orter och från utlandet mer än ett år i förväg. Dessutom erbjuder vi lokaler för spontana uppträdanden för grupper som plötsligt har fått bidrag, säger dansaren Marjan Raar från Barker-teatern.

Marjan Raar, en dam med bruntgrått bakåtkammat hår, scarf och en grön tröja, sitter på en bänk vid åstranden med tulpaner bakom sig.
Bildtext Marjan Raar ser det som en omöjlighet att tre teatrar delar på samma lokal.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Skulle teatrarna vara tvungna att dela på lokaler måste de ta bort alla lampor, dekor och rekvisita efter varje föreställning och varje övning, så att nästa teatergrupp kunde ha sin föreställning.

För dansarna finns heller ingen repetitionslokal som man nu har i Barkerfabriken, och om en teaterföreställning pågår på en våning kan man inte ha övningar på något annat ställe, eftersom allting hörs bra mellan våningarna.

Konstnärerna blev inför kulturhuvudstadsåret 2011 erbjudna utrymmen i Barkers gamla bomullsspinneri, då man förlorade sina tidigare lokaler nära Åbo hamn.

- Staden kommer med den här lösningen för konstnärerna i en "akut" situation. Ändå har man hela tiden vetat att hyreskontraktet var på tio år, säger Peterdi.

André Peterdi, en man med vitt munskydd och blå tröja, står vid ett fönster med många små rutor och tittar ut på ett sommargrönt landskap.
Bildtext "Ett av de största problemen är att staden inte har någon förståelse för konstnärernas utrymmesbehov", säger André Peterdi.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Både Peterdi och Dahlsten skulle se att staden skulle stödja det fria konstfältet mer, och inte bara de stora institutionerna.

- Åbo är gärna en kulturstad då det gäller kulturfester, evenemang och festivaler, men när det kommer till vardagen så ser vi brist på stöd. Åbo känner inte till att det finns konst i vardagen också, säger Dahlsten.

- Men varför är det Åbo stads uppgift att skaffa fram lokaler för konstnärerna?

- Åbo stad har ett ansvar enligt kulturverksamhetslagen. Kommuner måste erbjuda förutsättningar för professionellt konstnärligt arbete, och det gäller också lokaler, säger Dahlsten.

Annika Dahlsten, en dam med glasögon, svart munskydd och en röd skjorta, står framför lådor och paket i en ateljé.
Bildtext "Åbo känner inte till att det finns konst i vardagen också", säger Annika Dahlsten.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Dahlsten poängterar att kulturfältet också ger massor tillbaka till stadsborna i form av konst, upplevelser och annan kultur.

- Men vårt verksamhetsområde är helt olika än en marknadsdriven verksamhet. Det är ingen vinstdriven verksamhet, vi kan inte hyra lokaler enligt marknadens regler, säger Peterdi.

Dessutom kräver konstnärerna inte gratis lokaler, utan betalar förstås hyra.

Men hyreskostnaderna kommer ändå att stiga rejält, särskilt för teatrarna i stentryckeriet. Det är en av orsakerna till Åbo stad tycker att de tre teatrarna Barker-teatern, Teatteri Mundo och Åbos finska studentteater kunde samsas om lokalerna.

- Problemet är att hyran är dubbelt så hög mot vad vi betalar nu på Barker, fast det är stadens interna hyra. Varför måste det vara så dyrt? Varför kan inte Åbo stad se till att det finns en plats för kultur i den här staden?, säger Raar.

Barkers gamla fabrik är en lång röd tegelbyggnad med parkering framför.
Bildtext I Barkerfastigheten har konstnärerna haft lägre hyror, men huset ska byggas om till bostäder.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Enligt Raar arbetar teatrarna gemensamt för att hitta en lösning, så att alla teatrar skulle hitta en plats i stentryckeriet till en överkomlig hyra, för det är ont om andra gamla fabriksbyggnader som skulle kunna användas av teatrar.

- Tyvärr har de tagit ner alla de gamla, bastanta stenfabrikerna här i staden. Plåtskjul fungerar inte för oss, säger Raar.