Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel rör sig mot en regering utan Netanyahu

Från 2021
Den israelisk apolitikern Naftali Bennett håller tal.
Bildtext Högernationalisten Naftali Bennett väntas bli premiärminister under den nya regeringens två första år.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Högernationalisten Naftali Bennett och oppositionsledaren, mittenpolitikern Yair Lapid, har enats om att försöka skapa en regeringskoalition.


Om Bennetts och Lapid lyckas bilda en regering betyder det slutet på premiärminister Benjamin Netanyahus 12 år som Israels premiärminister.


‒ Jag kommer att göra mitt yttersta för att bilda en regering för nationell enighet tillsammans med min vän Yair Lapid, uppgav den tidigare bosättarledaren Bennett Bennett sent på söndagskvällen.


Det nya regeringsunderlaget ska bli en bred koalition som sträcker sig över hela Israels partikarta. Enligt israeliska medier har Bennett och Lapid enats om att dela på premiärministerposten.


Netanyahu ger inte upp

Bennetts beslut är ett väldigt bakslag för Netanyahu, som suttit längre vid makten än någon tidigare israelisk premiärminister.


Netanyahu som är åtalad för en rad korruptionsbrott har en närmast legendarisk förmåga att ta sig ut ur politiska återvändsgränder och verkar inte nu heller vara villig att ge upp kampen.


Netanyahu har bitit sig fast vid makten under de senaste två årens politiska kaos i Israel. Landet har hållit hållit fyra val, men de har resulterat i ett splittrat parlament.


Premiärministern gick i går kväll till hårt angrepp mot sin tidigare allierade Bennett. Han varnade för att den nya koalitionen utgör ett hot mot Israels säkerhet och anklagade Bennett för att bedra folket.


‒ En sådan här regering är ett hot mot Israels säkerhet och samtidigt ett hot mot statens framtid, sa Netenyahu.


Premiärministern hoppas kunna övertyga ledamöter ur Bennetts parti att rösta mot regeringsplanen och på så sätt stoppa Lapids planer.


Brokig koalition

Den planerade regeringskoalitionen består av en brokig partiskara och de ideologiska motsättningarna inom den möjliga regeringen skulle bli stora.


Utöver Bennetts religiösa högerparti Yamina och Lapids mittenparti ingår även en lång rad mitten, vänster och högerpartier i koalitionen. Regeringen skulle också vara beroende av stöd från arabiska partier för att få majoritet i det israeliska parlamentet knesset.
Koalitionen skulle sannolikt bli bräcklig även om den lyckas vinna majoritet i knesset.
Lapid och Bennett har tid till onsdagen att enas om en regering annars blir det sannolikt ytterligare ett nyval.

Källor: AFP, Reuters, AP, BBC

Diskussion om artikeln