Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter mediebojkotten: Naomi Osaka får böta, riskerar att diskas från Franska öppna och kan stängas av från framtida grand slam-turneringar

Från 2021
Naomi Osaka i franska öppna 2021.
Bildtext Naomi Osaka vann sin öppningsmatch i Franska öppna.
Bild: imago sport/Xinhua/ All Over Press

Japanska tennisstjärnan och världstvåan Naomi Osaka har redan bötfällts och riskerar nu även att uteslutas från Franska öppna. Orsaken är hennes mediebojkott: Osaka meddelade inför grand slam-turneringen att hon inte tänker närvara på presskonferenserna i Paris.

Franska öppna startade i går och Naomi Osaka öppnade med seger i Paris. Nu riskerar hon ändå att uteslutas från turneringen – och möjligen även kommande grand slam-turneringar.

På onsdagen meddelade nämligen Naomi Osaka i ett inlägg på sociala medier att hon inte tänker ställa upp på presskonferenserna i Paris.

Orsaken?

För att det påverkar hennes mentala hälsa: "Jag kommer inte att utsätta mig för människor som tvivlar på mig", skrev hon på bland annat Instagram, och tillade att hon anser att organisationerna inte tar idrottarnas mentala hälsa på allvar.

Efter segern mot Patricia Maria Tig i den första omgången på söndagen svarade hon ändå på frågorna på planen.

– Det är en process och förhoppningsvis kan jag spela bättre ju fler matcher jag får spela, kommenterade hon direkt efter att ha knipit sin 15:e raka seger i grand slam sammanhang.

Men som lovat dök hon inte upp på presskonferensen efteråt. Enligt reglerna ska idrottarna delta i presskonferenserna efter alla matcher.

Får böta 15 000 dollar

Nu får hon böta 15 000 dollar för att ha brutit den regeln, och riskerar att uteslutas från turneringen. Nu har dessutom samtliga grand slam-turneringar meddelat Osaka att hon riskerar ytterligare konsekvenser om hon fortsätter att bojkotta pressen.

Med upprepade förseelser riskerar hon att diskas från Franska öppna, få mer böter och möjligen stängas av från kommande grand slam-turneringar. Enligt turneringarnas pressmeddelande finns reglerna till för att "alla idrottare ska behandlas exakt lika".

Senare på söndagen tweetade Osaka "ilska är brist på förståelse, förändring gör att människor känner sig obekväma".

Andra tennisstjärnor har riktat förståelse men samtidigt ifrågasatt Osakas mediebojkott.

Diskussion om artikeln