Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vaccinforskaren Mikael Lindfelt: Upp till var fjärde av alla vuxna har känt sig tveksamma inför något vaccin – det är ett problem vi måste ta på allvar

Från 2021
Mikael Lindfelt småler in i kameran framför en grönskande bakgrund.
Bildtext Mikael Lindfelt är prorektor vid Åbo Akademi och hans huvudsakliga specialisering är inom teologi. För tillfället leder han ett forskningsprojekt om finländarnas attityder till vacciner.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Vem litar du på när du själv inte riktigt vet? Och hur bedömer du vilka råd som är bra? Bland annat det undersöker Mikael Lindfelt som forskar i finländarnas attityder till vaccin. Nu sommarpratar han om hur det är att vara forskare i en värld där fakta ofta likställs med åsikter och där missförstånd blivit ett maktmedel.

För fem år sedan läste teologen och etikforskaren Mikael Lindfelt en artikel om ett fenomen som var relativt nytt i Finland på den tiden, vaccinskepticism. 

Han blev omedelbart nyfiken.
– Hur kan vi ha så olika sätt att se på hälsa när vi alla egentligen vill samma sak - att vi och våra närmaste ska må så bra som möjligt?
Den tanken blev startskottet på det forskningsprojekt han nu basat över i fem år. 

– Under den här tiden har vi sett en verklighet där vissa utnyttjar missförstånd, skapar osäkerhet och ifrågasätter etablerad kunskap. 

Vaccinforskaren Mikael Lindfelt om vaccinattityder och vaccinskeptiker

Programmet är inte längre tillgängligt


Om det är någonting Mikael Lindfelt ogillar så är det åsikter. Han säger till och med att han hatar dem. 

– Orsaken är att vi genom att uttrycka våra åsikter i tid och otid gör kunskap till en fråga om tycke och smak. 

Det är bara att välja en åsikt som man gillar och sedan hålla fast vid den, oberoende av vad till exempel vetenskapen säger.
– Det här är fatalt eftersom vi blandar ihop två tankar. Den ena är jämlikhet, det vill säga att alla ska ha rätt att tycka, tänka och ta reda på själv. Den andra är det faktum att kunskap är elitistiskt, eftersom vissa vet mer än andra eftersom de forskat, studerat och tagit reda på. 

Ofta i flera år, säger Mikael och tillägger:
– Och då räknas inte någon halvskum forskningsrapport på en ännu skummare internetsida. 

Mikael tillsammans med sin son i soffan. De ser båda rakt in i kameran.
Bildtext Vaccinkritiken och föräldraskapet har enligt Mikael en tydlig koppling. Föräldrar vill sina barn det allra bästa, men åsikterna om hur man uppnår det går isär. På bilden ser vi Mikael tillsammans med sin son.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

När det kommer till vaccin är forskningen entydig. Med hjälp av vacciner har vi bekämpat och utrotat flera farliga och livshotande sjukdomar. 

Ändå finns det de som påstår något helt annat och sprider en känsla av osäkerhet.

– De renodlade vaccinmotståndarna i Finland är ganska få, men de finns och de har en stark övertygelse som skapar ringar på vattnet. 

Mellan 10 och 25 procent av den vuxna befolkningen har känt sig tveksamma inför något eller några vacciner. Mikael och hans forskarkollegor understryker att den känslan behöver tas på allvar. 

– Om hälsovårdspersonal och läkare förminskar eller i värsta fall förlöjligar den här osäkerheten så skapas misstro - så enkelt är det.

De magiska laboratorierna

I och med coronapandemin har diskussionen om vacciner blivit mer aktuell än vad Mikael någonsin hade kunnat föreställa sig i början av projektet.

– Vem hade kunna ana att vi dag för dag följer med hur vaccinationstakten ser ut i vårt land?

Samtidigt menar Mikael att pandemin på ett helt nytt sätt har visat vilka förväntningar vi har på vetenskap. 

På bästa sändningstid har politiker, medier och människor världen över fått följa med hur framtagningen av vacciner gått framåt. 

– Alla förväntar sig något magiskt ur de vetenskapliga laboratorierna och så tänker man att vetenskapen ska ha 100 procent rätt för annars går den inte att lita på. Men vetenskapen är de facto mer upptagen av det vi inte vet än av det vi vet. 


All forskning handlar om att uppnå ny kunskap genom att fokusera på det som ännu är osäkert. Det är en process där obesvarade frågor söker sitt svar.

Kan vem som helst ta reda på?

I allmänhetens ögon kan det här se ut som att vetenskapen egentligen inte alls har den kunskap den påstår sig besitta.

Och med den slutsatsen kan väl vem som helst göra research själv och ta reda på hur det egentligen ligger till med virus, smittspridning, läkemedelsföretag och korruption.

– Det går enkelt att hitta artiklar som stöder det man själv vill tro på. De är bara några klick bort. Men att söka på nätet är inte samma sak som att forska.
I sitt sommarprat berättar Mikael Lindfelt mer om hälsa, vårt sätt att lita på myndigheter, om sin egen väg till föräldraskap och vad som händer när ett samhälle som uppmuntrar individualism plötsligt vill att vi ska vara solidariska och vaccinera oss.
Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIKLISTA

Melissa Horn: Lät du henne komma närmre

Ed Sheeran: Afterglow

Elastinen, Jenni Vartiainen: Epäröimättä hetkeäkään

Newkid: Du måste finnas

Bon Jovi: It’s my life (acoustic)

Zara Larsson & Carola: Säg mig var du står
Laleh: Some die young

Laleh: Det kommer bli bra

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln