Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

OECD: Finlands ekonomi kan återhämta sig från coronakrisen redan till hösten

Uppdaterad 31.05.2021 13:48.
Ihmisiä kauppakeskuksessa.
Bildtext OECD:s rapport består av analyser och prognoser för euroområdets 37 medlemsländer. Exporten drar kraftigt upp euroområdets ekonomier. Den största risken? En ny coronavåg.

Enligt Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling OECD:s ekonomiska prognos kommer Finlands ekonomi att återhämta sig till samma nivå som innan coronakrisen redan i år.

OECD förutspår att Finlands bruttonationalprodukt växer med 2,6 procent i år och 2,7 procent nästa år.

Den största tillväxten kommer från exporten, som enligt prognosen växer med 5,4 procent i år och 5,7 procent nästa år.

Sysselsättningsgraden kommer att återhämta sig i mitten av nästa år: Arbetslöshetsgraden sjunker från 7,7 procent till 7 procent år 2022.

Enligt OECD kommer Sveriges ekonomi att växa snabbare än Finlands. Organisationen uppskattar att Sveriges BNP kommer att öka med ungefär 4 procent i år och 3,5 procent nästa år. Exporten förväntas växa med så mycket som 10,7 procent.

I euroområdet väntas BNP växa 4,3 procent i år och 4,4 procent år 2022.

Förra året upplevde den finska ekonomin ett underskott på 2,8 procent, medan siffran i Sverige var snäppet högre: 3 procent. Underskottet för hela euroområdet var 6,7 procent.

OECD rekommenderar att Finland fortsätter att sänka företagskostnaderna, ifall hälsoläget försämras.

Exporttillväxten i euroområdet är en effekt av den amerikanska räntans snabba återhämtning. Också medlemsstaternas stödåtgärder och EU:s återhämtningspaket kommer att ge den ekonomiska aktiviteten en knuff i rätt riktning.

Organisationen förutspår att inflationen i området kommer att öka från 0,3 procent förra året till 1,8 procent i år. Det är enligt rapporten en tillfällig ökning, år 2022 kommer inflationen sakta ner till 1,3 procent.

Källa: STT