Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sjundeåbördiga Ellen Voutilainen tror på handbollslandslaget inför EM-kvalet: ”Vi har alla chanser att slå båda lagen”

Från 2021
Uppdaterad 31.05.2021 18:34.
Porträttbild på Ellen Voutilainen.
Bildtext Sjundeåbördiga Ellen Voutilainen har spelat åtta damlandskamper före EM-kvalmatcherna mot Färöarna och Israel.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Nybakade svenska handbollsmästaren Ellen Voutilainen ska tillsammans med handbollslandslaget resa till Färöarna för att spela två matcher i förkvalet till EM. Hon tror på lagets chanser i kvalet där Finland möter Färöarna och Israel.

Det händer mycket i SIF-fostrade Ellen Voutilainens liv just nu. För en vecka sedan korades hennes lag Skuru IK till svenska mästare i handboll och snart spelar hon EM-kvalmatcher med landslaget.

Landslaget samlades för ett läger i idrottsinstitutet Kisakallio i Lojo i slutet av förra veckan.

På torsdag reser handbollslandslaget till Färöarna. I första matchen möter Finland Färöarna på fredag (4.6). På lördag (5.6) spelar Finland mot Israel.

Hon säger att Finlands chanser att ta sig vidare från förkvalet är bra.

– Vi har alla chanser att slå båda lagen och det ena av dem ska vi kanske till och med slå, säger hon och betonar ordet ”ska” på ett sätt som inte går att misstolka.

Vilketdera laget Finland ska slå lämnar hon ändå osagt.

– Vi har ju inte spelat ihop på länge. Och vi vet ju inte särskilt mycket om motståndarna. De har inte spelat några matcher så vi har ju inte kunnat scouta dem.

Nionde och tionde på kommande

Ellen Voutilainen har spelat åtta damlandskamper före EM-kvalmatcherna i slutet av veckan. För henne känns det alltid speciellt att klä sig i landslagsdressen och representera sitt hemland.

– Det är alltid roligt och jag har nog varje gång försökt få det ihop så att jag har kunnat delta i landslagets läger och matcher. Nu under coronapandemin har det ibland varit svårt.

Hon konstaterar att det ska bli jätteroligt att spela kvalmatcherna och att matcherna spelas just på Färöarna där handboll är en stor sportgren.

– De får ha publik på läktarna och det ska bli spännande att få spela inför publik för det är jättelänge sedan vi har gjort det, säger 20-åriga Ellen Voutilainen.

Bra stämning i laget

Voutilainen säger att stämningen i laget är bra.

– Den är förväntansfull. Vi har inte samlats med alla landslagsspelare på länge och det är ju roligt att träffas nu, säger hon.

Här kan du lyssna på intervjun med Ellen Voutilainen:

Ellen Voutilainen tror på Finlands chanser i EM-kvalet i handboll

12:07

Voutilainen har aldrig tidigare besökt Färöarna.

– Det ska bli otroligt spännande och roligt att få åka dit, säger hon och medger att hon känner sig privilegierad som kan och får resa till olika ställen trots coronapandemin.

– Det är klart jag gör. Det är ju länge sedan många andra har kunnat resa någonstans. Jag tar det inte som någon självklarhet, men det är såklart roligt.

Hon säger ändå att inget lämnas åt slumpen. Spelarna testas och man är överlag väldigt försiktig.

– Det gäller att följa alla de restriktioner som finns dit man reser. Jag tycker det inte ska vara något problem med det, säger hon.

Ellen Voutilainen smittades av coronaviruset tidigare, men klarade sig undan med lindriga symptom.

Diskussion om artikeln