Hoppa till huvudinnehåll

Från "förändring är bra" till "skamligt, ett politiskt svek" – så här tycker israelerna om regeringsplanen utan Netanyahu

Naftali Bennett och Benjamin Netanyahu
Bildtext Högermannen Naftali Bennett försöker utmanövrera den gamla räven Benjamin Netanyahu.

Åsikterna i Israel är blandade om försöken att få bort Benjamin Netanyahu från politiken. Högernationalisten Naftali Bennett och mittenpolitikern Yair Lapid, har enats om att försöka skapa en regeringskoalition som sträcker sig över hela partikartan. En del israeler stöder den nya utvecklingen i landet medan andra ser det som ett politiskt svek.

Åsikterna i Israel är delade om högerledaren Naftali Bennetts beslut att - trots en rad ideologiska skillnader - ställa sig bakom en "samlingsregering" för att få bort Benjamin Netanyahu en gång för alla.

Bennetts beslut ger oppositionsledaren Yair Lapid en möjlighet att skapa en koalitionsregering bestående av partier från både högern, centern och vänstern. Regeringen skulle också vara beroende av stöd från arabiska partier för att få majoritet i parlamentet, knesset.

I dag sa den sekulära centerledaren Lapid att det fortfarande står många hinder i vägen för en bred koalition. Han uttryckte dock sina förhoppningar om att det viktiga målet ändå ska kunna nås.

- Det här är det första testet. Vi får se om vi kan hitta smarta kompromisser under de närmaste dagarna för att sedan kunna nå det större målet.

Högernationalisten Naftali Bennett och oppositionsledaren, mittenpolitikern Yair Lapid, försöker alltså skapa en regeringskoalition. Om det här lyckas har Benjamin Netanyahu förlorat kampen om premiärministerposten - för första gången sedan 1999.

I enlighet med det maktfördelningsförslag som nu har utarbetats skulle Bennett ersätta Netanyahu som premiärminister. Bennett skulle senare ge över rodret till centerledaren Lapid enligt överenskommelsen om rotation på premiärministerposten.

Yair Lapid har tid på sig till onsdag att forma en ny regering. Om Lapid och Bennett misslyckas kan parlamentet ingripa, och om det misslyckas står Israel sannolikt inför sitt femte parlamentsval på två år.

En del israeler stöder den nya utvecklingen i landet medan andra ser det som ett politiskt svek.

Premiärminister Benjamin Netnyahu talar i knesset 31.55.2021
Bildtext Premiärminister Benjamin Netnyahu på väg ut ur politiken- eller så inte.

Benjamin Netanyahu - en mycket duktig spelare

Veteranen Benjamin "Bibi" Netanyahus ansikte är bekant för många. Den 71 år gamla Likud-ledaren är en överlevare på många sätt. Han valdes första gången till premiärminister 1996 och återvände till makten 2009. Han har haft premiärministerposten i över ett decennium, och han har klamrat sig fast vid makten trots att han står inför en korruptionsrättegång.

Politiska kommentatorer påpekar att det fortfarande är för tidigt att deklarera att "Bibis era i den israeliska politiken är förbi".

Forskaren Jonathan Rynhold påpekar att även om alla andra kan visa upp många mycket fina kort så är det Bibi som är den bästa kortspelaren på flera mils avstånd.

- Man kan inte räkna bort honom ännu.

Blandade åsikter i Jerusalem

"Jag tror att det här är bra för Israel. Jag tror att den nya premiärministern kan ena Israel eftersom landet nu är splittrat i så många olika delar och vi måste få en förändring."

"Jag tycker det är skam om en person som valts med så få mandat är den som ska fatta beslut för vårt land. Det fanns en majoritet som röstade på en annan person, och om det inte lyckas den vägen så måste det ordnas ett nytt val."

"Det verkar som om medborgarnas åsikter inte beaktas. Det här är inte demokrati."

"Det här är ett dramatiskt ögonblick för Israel och landets politik och för Bennett själv. Han spelar ett högt spel. Antingen lyckas han med att få igång en regering som går högerut och som hålls samman, och då gör han historia - både för sig själv och för Israel. Eller så misslyckas han och allt faller snabbt samman. Efter det lyckas han inte längre bli vald för han förlorar så mycket stöd. Det finns också en del Bennettanhängare som är mycket besvikna."

Palestinisk reaktion: "Ingen förändring för vår del"

En medlem i palestinierorganistaionen PLO säger att den nya regering som det nu talas om inte skulle innebära någon förändring för palestiniernas del.

- Den här högerextremistiska regeringskoalitionen kommer att bli likadan som alla de andra högerregeringarna, säger Wassel Abu Yousef till nyhetsbyrån Reuters.

Yair Lapid,  Naftali Bennett och Benjamin Netanyahu
Bildtext Yair Lapid, Naftali Bennett och Benjamin Netanyahu.

Källor: Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln