Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Interkönade Sara Jakobsén: Jag är kvinna – men föddes med outvecklade testiklar i magen

Från 2021
Sara Jakobsén småler in i kameran framför en grönskande bakgrund.
Bildtext Sara Jakobsén älskar problemlösning och biologi. Redan som barn visste hon att hon ville bli läkare.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

När Sara Jakobsén var 15 år fick hon veta att hon har en manlig kromosomuppsättning trots att hon till det yttre ser ut som en kvinna. Nu sommarpratar hon om hur det är att vara interkönad och hur det känns att få en diagnos som vänder upp och ner på hela ens identitet.

Hälsovårdaren hade fel, Sara var inte bara sen i utvecklingen. Hennes mens skulle aldrig komma eftersom hon har en XY-kromosomuppsättning och saknar både livmoder och äggstockar. Men det visste ingen då.
Varje år föds det 1 till 2 interkönade barn i Finland. De har biologiska egenskaper från båda könen. År 1991 var Sara det barnet. 

Interkönade Sara Jakobsén om att se ut som kvinna men biologiskt vara man

Programmet är inte längre tillgängligt

– När jag låg i mammas mage hade genetiken tänkt att jag skulle bli man. Men för att en pojke ska utvecklas behövs en aktiv inverkan av manliga hormoner. Min kropp reagerade inte på dem. 

Därför fick Sara en kvinnlig utveckling i stället, i alla fall till det yttre. När hon föddes hade hon outvecklade testiklar i magen, så kallade gonader. De opererades bort när Sara var i 20-årsåldern.
Diagnosen AIS, androgen insensitivity syndrome, innebär en okänslighet för manliga könshormoner, till exempel testosteron. Kroppen svarar inte på dem och därför kan det bli en yttre kvinnlig kroppsutveckling, trots den manliga kromosomuppsättningen XY. 

Beskedet kom som en chock för Sara, men väckte också hennes nyfikenhet. Hon ville omedelbart få receptet på hormonmedicinen som skulle hjälpa hennes kropp att komma in i puberteten.

Sara sitter i soffan med sin lillasyster som läser en bok.
Bildtext Sara och hennes lillasyster på sommarstugan i Vasas skärgård, platsen där Sara tog sin medicin för allra första gången. Bilden är tagen samma år som hon fick sin diagnos.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Den allra första dosen tog hon sedan på sitt absoluta favoritställe i världen, sommarstugan i Vasas skärgård.
– Det kändes monumentalt men egentligen hände inte så mycket. I alla fall inte genast.
Efter några veckor avtog ändå hennes längdtillväxt och Saras höfter blev bredare. Också brösten växte.

– Men inga DD-kupor direkt!

Hjärnan får kortslutning

I dag är Sara 29 år gammal och under åren har hon ägnat otaliga timmar åt att fundera på ifall hon har en “manlig” eller “kvinnlig” hjärna och hur mycket uppväxten och sociala sammanhang påverkar vår utveckling. 

– Jag har alltid varit intresserad av teknik, bilar och sport. Beror det på mina kromosomer eller är det bara sån jag är? 

Samhället är uppbyggt kring indelningen i två kön och Sara säger att vår hjärna är programmerad att placera personer vi möter i något av de könsliga facken. 

– Ibland tittar du på någon alldeles för länge eftersom du inte får det att gå ihop. Hjärnan får kortslutning. Men kön är ett spektrum, det behöver inte vara antingen eller.

Sara promenerar på trottoaren och vänder sig leende mot kameran.
Bildtext Sommaren 2009, två år efter att Sara fick sin diagnos.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa


Sara identifierar sig både som kvinna och interkönad. 

– Kanske kommer en dag när var och en får identifiera sig som de vill och jag kan ha ett X i mitt pass och byta till ett könsneutralt namn.


För tillfälle tycker hon ändå att det är viktigaste är att interkönade personer inte behöver gömmas eller tystas ner. 

– Det är viktigt att vi talar om att vi finns! 

Historiskt sett har det varit mer regel än undantag att nyfödda barn som befunnit sig någonstans mitt emellan på könsspektrumet behövt genomgå könskorrigerande operationer.

– Det borde vara en självklarhet att alla ska få bestämma över sin egen kropp. Ingen läkare eller förälder ska ha makt över det, säger Sara som själv studerar till läkare. 

Det har varit hennes drömyrke ända sedan hon var liten. Men vägen till studieplatsen var långt ifrån spikrak. 

I sitt sommarprat berättar Sara mer om diagnosen, operationen och perioderna av nedstämdhet som följde på den. Men hon berättar också om hobbyn som fört henne till världens alla hörn och mötet med läkaren som gav henne livet och framtidstron tillbaka. 

Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIKLISTA

Natasha Bedingfield: Unwritten

Tate McRae: Slower

Lilac: Orchid

Ella Vos: White noise

Hippie Sabotage: I Found You

Seinabo Sey: Shores

Tommee Profitt: In The End (Mellen Gi Remix)

Fleetwood Mac: Dreams

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln