Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Politikern Henrik Wickström: Jag har aldrig offentligt berättat att jag blev mobbad – men nu vill jag inte tiga längre

Från 2021
Henrik Wickström ler in i kameran framför en grönskande bakgrund.
Bildtext Henrik Wickström, vice ordförande för Svenska folkpartiet. Han var endast 22 år gammal när han utsågs till landets yngsta kommunstyrelseordförande. I dag sommarpratar han om den mobbning han utsattes för som barn och tonåring.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

Som tonåring var han mobbad, utstött och kände sig som världens mest ensamma människa. Nu sommarpratar han om den jobbiga tiden – och om sin revansch, först på teaterscenen och sen som politiker då han valdes till Finlands yngsta kommunstyrelseordförande.

Uppskattningsvis 15 procent av alla barn och ungdomar i Finland har upplevt mobbning i skolan eller på sin fritid. Sfp:s vice ordförande Henrik Wickström är en av dem. Hittills har han tigit om mobbningen. 

Men efter den ohyggliga dödsmisshandeln i Forsby i Helsingfors i vintras är han beredd att prata. I sitt sommarprat poängterar Henrik Wickström att hans egen mobbningshistoria inte alls går att jämföra med det osedvanligt råa mobbningsfallet i Forsby. 

Politiker Henrik Wickström om skammen i att bli mobbad

Programmet är inte längre tillgängligt

Ingens mobbningshistoria kan jämföras med någon annans, allas upplevelser är helt personliga. Men det gemensamma är att mobbningen lämnar spår, som troligtvis varar livet ut.

Henrik Wickström var blyg och rund som barn och tonåring. I skolan fick han fina resultat. Han ogillade sport, men läste gärna böcker och gick i konstskola. Det var kanske det här som drog i gång mobbningen i lågstadiet, för att sedan kulminera på sjuan och åttan i högstadiet.

– Fast egentligen är orsaken till mobbningen helt ointressant. Mobbning är alltid fel, i alla lägen, säger Henrik.

Henriks skolfoto från sexan. Han ler vänligt mot kameran.
Bildtext Henriks skolfoto från sexan i lågstadiet, just innan mobbningen bröt ut.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Han har satt alltför mycket tid på grubbel och funderingar kring varför just han blev mobbad.

– Det finns ingen orsak som varken skulle förklara eller försvara mobbning.

Skammen fick honom att tiga

Några gånger blev han utsatt för fysiska övergrepp, men oftast handlade det om utfrysning och verbal mobbning – lögner, förtal och skitsnack.

– Jag valde tyvärr att bära allt själv. Jag berättade varken för lärarna eller för föräldrarna, vilket förstås var dumt gjort. Det gjorde att de här åren blev ännu tyngre.

Som vuxen förstår Henrik varken hur han orkade bära allt ensam, eller varför han valde att göra så.

– Det var troligtvis skammen som fick mig att tiga. Skammen över att vara den som inte fick vara med. Illamåendet gjorde mig helt passiv. Jag bara koncentrerade mig på att överleva från veckoslut till veckoslut.

Teatern gav den första revanschen

På åttans vår kom vändningen. Sommarteatern vid Svartå slott annonserade efter ett par ungdomar till sommarens pjäs. Henrik svarade på annonsen, gick på audition och fick den ena rollen.

– Att just jag valdes ut bland många andra var oerhört viktigt. Att jag dög, att jag fick vara med efter flera år av mobbning.

Den sommaren förändrade Henriks liv.

– Det var en fin grupp, med människor i olika åldrar. Alla fick vara som de var, unga och vuxna, kvinnor och män. Alla sorters känslor var tillåtna. Men mest av allt var det humor och glädje. Och acceptans, säger Henrik.

När han kom tillbaka till skolan efter den sommaren klingade mobbningen av.

– Nya accepterande vänner, applåder och recensioner kanske helade mig. Allt det där stärkte mig så att de sårande orden inte längre nådde fram.

Politiken gav revansch nummer två

Endast 18 år gammal, fyra år efter att han blivit mobbad i skolan, ställde Henrik upp i sitt första kommunalval.

– Med stor iver, hemgjorda, självtryckta flygblad och några torgträffar kastade jag mig in i kampanjen. Och jag blev faktiskt invald i Ingås kommunfullmäktige.

Henrik tillsammans med ordförande Anna-Maja Henriksson och de övriga nyvalda vice ordförandena Silja Borgarsdóttir Sandelin och Sandra Bergqvist. Alla ler och viftar med blombuketter.
Bildtext På partidagen 2019 valdes Henrik till Sfp:s genom tiderna yngsta vice ordförande. Här tillsammans med ordförande Anna-Maja Henriksson och de övriga nyvalda vice ordförandena Silja Borgarsdóttir Sandelin och Sandra Bergqvist.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Fyra år senare, då han var 22 år gammal, blev han Ingås röstmagnet för Svenska Folkpartiet och utsågs till kommunstyrelsens ordförande.

– Den klart yngsta kommunstyrelseordföranden i hela landet. Jag var chockad, och så otroligt stolt och glad. Kanske nån av alla dem som mobbade mig som barn och tonåring nu hade röstat på mig?

Henrik Wickström sommarpratar om mobbningen och de spår den lämnat i honom. Han säger att vi människor kan delas in i tre grupper: De som mobbar, de som blir mobbade och de som står bredvid. Han vänder sig speciellt till medlöparna och ber dem visa medmänsklighet och mod att blanda sig i. Det kan rädda liv.

Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIKLISTA

The Weeknd feat Daft Punk: I Feel It Coming

Green Day: Boulevard Of Broken Dreams

Ilta: Kelle mä soitan

Kygo feat Conrad Sewell: Firestone

Helen Sjöholm: Gabriellas sång

Sam Zimon: Coming Home

Maïtre Gims: Est ce que tu m’aimes

Fredrik Furu: Sommartid

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln