Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Undervisningsminister Li Andersson: Mina manliga ministerkollegor behöver aldrig svara på frågor om hur de kombinerar familj och karriär

Från 2021
Li Andersson småler in i kameran. Bakgrunden är en grönskande skogsdunge.
Bildtext Undervisningsminister Li Andersson sommarpratar på sin sista föräldralediga dag. Hon tittar tillbaka på året 2020 som skakade om hela hennes värld, både yrkesmässigt och privat.
Bild: Parad Media, Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen

År 2020 blev som inget annat år i Li Anderssons liv. En pandemi kom och vände upp och ner på hela världen – och som undervisningsminister tvingades hon stänga skolorna. Hennes privata värld vändes upp och ner av trevligare orsaker. I dag sommarpratar hon om pandemiåret och om att bli mamma.

Det hör till undervisningsminister Li Anderssons (Vänsterförbundet) jobb att dagligen fundera på barns och ungas välmående. Våren 2020 gjorde hon det varje vaken minut. Coronapandemin tvingade henne och regeringen att stänga landets alla skolor. Ungefär samtidigt fick hon veta att hon väntade barn. 

I dag sommarpratar hon om det omvälvande året 2020. Och om hur olika vi fortfarande ser på mammors och pappors kombinerande av familj och karriär.

Undervisningsminister Li Andersson om det historiska beslutet att stänga landets skolor

Programmet är inte längre tillgängligt

En av de första sakerna som slog Li Andersson när hennes dotter hade fötts var hur häftig känslostormen var.

– Det går nog inte att beskriva hur många enorma känslotillstånd som river runt i en när man plötsligt befinner sig där på sjukhuset med den person man burit runt på i nio månader, säger Li.

– Man är samtidigt helt otroligt upprymd och glad och så jäkla nervös och stressad och orolig för precis allting.

Utan sambon Juha på plats hade hon inte hållit ihop.

– Det är viktigt att ha en annan människa som man kan luta sig mot och som säger att allt är bra och att man ska ta det lugnt. Barnmorskan sa att hon skulle bli orolig om jag INTE grät, minns Li.

“Är hon för varm? Är hon för kall? Vad är det nu?”

En sak som Li hunnit lära sig om föräldraskap under de första månaderna är att det handlar om daglig glädje och daglig osäkerhet.

– Mellan skratten och förundran ständiga frågor och ständig oro. “Vad är detta”, “varför gör hon så”, “är hon för varm”, “är hon för kall”, “vad är det nu”, “gör jag rätt”, “tänk om”. Men så kommer det väl att fortsätta livet ut, antar jag.

Li Andersson ligger i en sjukhussäng med sitt nyfödda barn på sitt bröst. Hon småler in i kameran.
Bildtext Den första bilden av Li och hennes nyfödda dotter i januari 2021.
Bild: Privat, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Det finns inte en förälder som aldrig blir trött, som inte behöver tid för sig själv ibland, som inte behöver en annan människa att luta sig mot någon gång.

– Ändå är det massor av föräldrar som axlar föräldraskapet ensamma, och många familjer som inte har far- eller morföräldrar nära som kan hjälpa till. Samhället borde bli mycket bättre på att trygga att ingen blir utan hjälp och stöd i sitt föräldraskap.

Tänk om Sauli Niinistö varit kvinna

Li Andersson, ordförande för Vänsterförbundet, har också märkt att hon som kvinnlig partiordförande och minister får svara på många frågor om att kombinera familj och karriär.

– Det stör mig att det vardagliga föräldraskapet fortfarande mest är kopplat till kvinnorna, säger Li.

Hanna Kosonen och Li Andersson på en av statsrådets konferenser under pandemiåret 2020. De står vid varsin talstol och Li Andersson har ordet.
Bildtext Li Andersson tillsammans med dåvarande kulturminister Hanna Kosonen på en av statsrådets många presskonferenser under pandemiåret.
Bild: Lehtikuva, grafik: Yle/Jussi Pernaa

Hon kommer med några exempel.

– Under den här och de föregående regeringsperioderna har mina kollegor Antti Kaikkonen, Antti Häkkänen och Paavo Arhinmäki alla blivit föräldrar. Jag minns inte en enda intervju med de här männen där de skulle ha pratat om hur de kombinerar familje- och yrkesliv. Jag minns på rak arm inte en enda sådan intervju med en manlig politiker överhuvudtaget.

Sauli Niinistös son var inte heller problem för hans presidentskap.

– Snarare tvärtom. Jag undrar hur samhället hade reagerat om en kvinnlig president fick barn, säger Li.

I dag sommarpratar Li Andersson på sin sista föräldralediga dag. Imorgon återvänder hon till jobbet som undervisningsminister.

Vegas sommarpratare sänds varje vardag kl. 10:03 och 22:15. Du kan lyssna när som helst på Arenan, programmet finns tillgängligt i ett år.

Den musikfria podcasten finns tillgänglig tills vidare, den kan du ladda ner och lyssna på också utomlands.

MUSIKLISTA

Fiona Apple: Under The Table

Laleh: Goliat

Litku Klemetti: Topsipuikolla aivoon

Blur: The Universal

David Bowie: Absolute Beginners

Bob Hund: Vi är såå lyckliga som bara olyckliga människor kan bli

Frida Hyvönen: Kvinnor och barn

Father John Misty: I Love You, Honeybear

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln