Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Onni Valakari är glad att han inte är i Markku Kanervas skor – oroar sig inte över grupputtagningen: "Karriären går vidare efter EM, är du med eller inte"

Onni Valakari mot Sverige.
Bildtext Onni Valakari var Finlands piggaste pjäs i förlustmatchen mot Sverige.

Träningsmatchen mot Sverige var den sista chansen för de finländska fotbollsherrarna att försöka övertyga Markku Kanerva om att de är värda en plats i EM-truppen. Onni Valakari spelade starkt, var ändå missnöjd, och avundas inte Markku Kanervas uppgift.

Onni Valakari var på piggt spelhumör i Stockholm och skapade en av Finlands få målchanser på lördagen i förlustmatchen mot Sverige.

Men en förlust är en förlust och nöjd var han inte. 

– Det grämer förstås att vi förlorade. Varje match går vi inför att vinna och vi lyckades inte med det, säger Valakari på landslagets presskonferens.

– Varje match går jag in och försöker göra mitt bästa och spelar så bra jag kan. Men i fotboll kan man inte fundera bara på sitt eget spel och hur bra man själv spelade. Det är lagets spel som avgör.

Valakari får medhåll av Joni Kauko som blev inbytt i den andra halvleken mot Sverige.

– Vi får inte släppa in så många mål som vi gjorde. Vi var för passiva och måste i framtiden vara aktivare.

Oklara framtidsplaner

Kauko tackade för sig i division 1 i Danmark där han spelade för Esbjerg i tre säsonger. Resultatmässigt var den gångna säsongen en besvikelse men på ett personligt plan är han mer än nöjd med sin tid i Danmark. Målet är att fortsätta utomlands, var är inte klart.

– Säsongen var en besvikelse. Målet var att stiga men det lyckades inte fast det länge såg bra ut. Min flytt till Esbjerg har ändå varit det bästa beslutet. Jag fick en boost i min karriär och har stärkt mitt namn dels i Danmark, men också vad gäller landslaget. 

Onni Valakari har däremot två år kvar på sitt kontrakt och trivs bra i Pafos – men är öppen för andra möjligheter.

– Jag har varit jättenöjd där, men jag har ett bra team bakom mig och litar på att de hittar det bästa alternativet – är det sen att fortsätta i Pafos eller någon annanstans. Det vet jag inte ännu. Nu fokuserar jag på EM.

Ingen nervositet inför Kanervas val

I morgon ska Markku Kanerva presentera Finlands EM-trupp. Varken Valakari eller Kauko är nervösa, och ingendera avundas Markku Kanervas uppgift att välja ut truppen.

– "Rive" har svåra val. Vi förtjänar alla en plats i laget. Jag är glad att det inte är jag som tar de här besluten. Alla vill vara med, men det är också ett faktum att karriärerna fortsätter efter EM, oberoende om man är med i laget eller inte, säger Valakari.

En landskamp mot Estland återstår innan allvaret börjar mot Danmark i Köpenhamn den 12 juni.