Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsvetaren Kimmo Grönlund: Sanna Marins stjärna dalar, men hon måste knappast avgå på grund av frukostfiaskot

Från 2021
Uppdaterad 01.06.2021 12:51.
Statsminister Sanna Marin (SDP).
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) hamnade i hetluften efter Iltalehtis avslöjande om hennes frukostförmån.
Bild: Lehtikuva

Statsminister Sanna Marin fortsätter vara i hetluften kring den så kallade frukosthärvan. Marin har fått sammanlagt 14 363,20 euro i måltidsförmåner sedan börjar av året 2020. Vi har talat med experter om vad härvan kan leda till. 

Statsminister Sanna Marin säger till Yle att måltidsförmånen och alla utgifter kring statsministerns boende samt korrektheten kring dem kommer att utredas.

Marin säger att hon agerat efter de instruktioner hon fått sommaren 2019 angående statsministern och hennes familj.

– Den här måltidsförmånen är inte något nytt. Många statsministrar som övernattat eller bott i Villa Bjälbo har utnyttjat den. Jag anade naturligtvis inte att det fanns oklarheter kring det här. Nu har det kommit fram att det finns oklarheter och att förmånen kanske inte har varit befogad.

Statsminister Sanna Marin har fått sammanlagt 14 363,20 euro i måltidsförmåner medan hon har bott i tjänstebostaden Villa Bjälbo, specificerar Statsrådets kansli i ett pressmeddelande på måndag kväll.

Statsrådets kansli meddelar också att de kommer att be skattemyndigheten om ett utlåtande gällande statministerns boendeförmåners skattepliktighet.

Pääministerin virka-asunto Kesäranta mereltä katsottuna
Bildtext Statsminister Sanna Marin med familj bor på Villa Bjälbo.
Bild: Kalle Kultala.

Härvan i korthet

Den så kallade frukostgaten började förra veckan, efter att tidningen Iltalehti avslöjade att statsminister Sanna Marin (SDP) och hennes familj får en skattefri frukostförmån, värd 300 euro i månaden, då de bor i tjänstebostaden Villa Bjälbo.

I söndags framkom det att Marin också fått andra måltidsförmåner och att summan nu stigit till omkring 850 euro i månaden.

Statsrådets kansli rapporterar på måndag kväll i ett pressmeddelande att den sammanlagda summan i medeltal per månad varit 845 euro.

Av summan har ungefär 270 euro betalats för frukostingredienser och 575 euro för kalla måltider som levererats till statsministerns hem.

Förmånen betalas av Statsrådets kansli som enligt Iltalehti ska ha sekretessbelagt förmånen med hänvisning till att det gäller statsministerns privatliv. Affären har väckt en hel del debatt på sociala medier.

Polisen har också inlett en förundersökning, men den riktar sig mot tjänstemännens agerande, inte Marin.

Hon har också anklagats för att ha använt statens medel för att betala sitt och maken Markus Räikkönens bröllop, något som Marin bestämt nekade till på Twitter på måndag förmiddag

Konsekvenser på sikt?

Men frågan är vilka konsekvenser frukostdebaclet kan få på sikt?

Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, ser uppståndelsen som oppositionens försök att få statsministern att framstå som en omoralisk person.

– Personligen tycker jag att summorna som hittills kommit fram är en ganska liten sak. Dessutom har hon meddelat att hon både deklarerar för förmånen och från och med nu själv står för sina frukostar.

Grundregeln i kriskommunikation är att erkänna fel.

– Har man gjort fel, erkänner och gör en pudel tycker jag att man som en statsminister borde bli ursäktad, säger Grönlund.

Han tillägger ännu att frukostgaten ändå kan leda till allvarliga konsekvenser för Marin om det ytterligare kommer fram något som man försökt dölja. 

– Om det kommer fram att det är mer än frukostar. Om man ska släcka en brand eller en skandal är grundregeln att man berättar allt direkt och gör man en hel pudel så borde man bli ursäktad och kunna gå vidare.

Kuvassa on Katri Kulmuni Keskustan puheenjohtajavaalitentissä Helsingissä elokuussa 2020.
Bildtext Centerns Katri Kulmuni slutade som finansminister efter uppståndelsen som uppstod efter att hon uttnyttjat konsulttjänster med ministeriepengar.
Bild: Silja Viitala / Yle

Likheter med fallet Kulmuni

Förra sommaren avgick Katri Kulmuni (C) som finansminister efter att det framgick att hon utnyttjat konsulttjänster av bolaget Tekir för över 56 000 euro. Notan betalades av både Finansministeriet och Arbets- och näringsministeriet.

Kan det bli ett motsvarande politiskt tryck, så att också Marin tvingas avgå?

– Det har jag väldigt svårt att tro. I Kulmunis fall handlade det om mycket större summor. Och även i det fallet var det inte helt entydigt i mitt tycke att Kulmuni borde ha avgått. Dessutom sade hon ju att hon betalar tillbaka pengarna. 

– Om vi nu talar om en summa på under tusen euro har jag hemskt svårt att förstå varför det skulle bli ett så stort problem för statsministern. 

Kimmo Grönlund tittar ut med Åbo domkyrka i bakgrunden.
Bildtext Kimmo Grönlund tror inte Sanna Marin tvingas avgå på grund av frukostdebaclet.
Bild: Arash Matin

Kommunikationskonsulten Petteri Väänänen säger å sin sida att både Kulmuni och Marin har fått dåliga råd av sina rådgivare och kallar hela härvan för en riktig tabbe.

– Det är tjänstemännen som inte har skött kommunikationen på det sätt som man borde, säger Väänänen och fortsätter: 

– Jag har sagt till alla mina kunder att om ni någon gång hamnar i en krissituation så öppna alla skåp och skafferier, berätta allt som ni har på en gång och vad ni har tänkt göra därefter. 

"Borde ha insett att det blir bråk"

Grönlund påpekar att ledande politiker och ministrar bör ha representationskostnader. 

– Vi kan inte heller utgå från att allt bekostas med den egna lönen. Däremot är frukostkostnaderna sådana man entydigt själv ska stå för. Men det kan lätt bli så att man börjar tycka att politikerna aldrig får använda offentliga medel till något och det är ju inte heller rätt.

Väänänen tror att Marin helt enkelt bara utnyttjat förmånen efter att hon blivit upplyst om att det varit kutym att statsministern har rätt till frukost och kalla måltider, och att kansliet betalar dem. 

– Hon eller hennes tjänstemän borde ändå ha insett att det blir bråk om det någongång. Folk tycker det är hemskt orättvist med en frukostförmån på 850 euro.

Kan uppståndelsen komma att påverka kommunalvalet för Socialdemokraterna?

– Jag tror att Sanna Marins stjärna har börjat dala och det här är knappast den enda orsaken. Hon och Socialdemokraterna med henne kunde njuta av en stor popularitet under det första coronaåret, men det tilläggstödet hon fick då kan ha marginell effekt nu, säger Grönlund. 

Petteri Väänänen ser för sin del en klar konflikt mellan uppståndelsen kring Marins frukostförmån och hon och SDP inför kommunalvalet lanserade idén med en ökad progressivitet i kommunalvalsskatten.

– Det är helt klart att det blir en konflikt. Med bakgrund av det här uttalandet ter ju sig saken ganska grotesk. Elitens och den vanliga människans situation lyfts fram på det här viset. 

Artikeln har uppdaterats 31.5 kl. 20.30 med specificieringar i summorna av Statsrådets kansli.

Diskussion om artikeln