Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Oro för EU-stödet för hamnutvidgningen – fortfarande oklart om Hangö hamn får behålla pengarna

Från 2021
Flygbild över Hangö där man ser Drottningberg och Västra hamnen.
Bildtext Utvidgningen och den nya vägen i Västra hamnen kostade Hangö hamn Ab åtta miljoner euro. Eftersom EU stod för 20 procent av kostnaderna så landade prislappen på 6,5 miljoner euro. Bilden är från hösten 2020.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Den möjliga intressekonflikten inom Hangö hamn Ab kan i värsta fall inverka på det slutliga EU-stödet som hamnbolaget beviljats för utvidgningen av Västra hamnen. Det framgår ur Hangö hamns verksamhetsberättelse och bokslut för år 2020. Också i revisionsberättelsen betonas osäkerheten med EU-stödet.

EU betalade ett stöd på en och en halv miljon euro för utvidgningen av Västra hamnen som blev klar i slutet av år 2019.

Hangö hamn utredde under slutet av fjolåret en intressekonflikt gällande den tekniska chefens agerande. Han hade via sitt privata bolag sålt konsulttjänster till ett annat företag samtidigt som Hangö hamn i samband med utvidgningen av Västra hamnen köpte tjänster av det andra företaget.

Enligt specialrevisionen som blev klar strax före julhelgen hade revisorerna varken stött på ekonomiska eller andra oegentligheter.

I ett hemligstämplat revisionsprotokoll till revisionsberättelsen kritiserade revisorn hamnbolagets ledning för bristande styrning och interna anvisningar.

Hangö stadsstyrelse fick på måndagen ta del av stadens dotterbolags bokslut, bland dem Hangö hamns. Där betonas oron för EU-stödet.

Hopp om att ekonomin återhämtar sig

Trafiken över Hangö hamn var på grund av coronapandemin betydligt lugnare under fjolåret. Antalet fartyg som lade till i hamnen var 28 procent färre än under år 2019.

I takt med att coronafallen minskar och befolkningen blir vaccinerad hoppas Hangö hamn på att det ekonomiska läget förbättras till hösten och slutet av året.

Hangö hamn Ab:s vd Anders Ahlvik informerade på måndagen (31.5) stadsstyrelsen om verksamhetsåret 2020. Samtidigt fick styrelsen information om nuläget och framtidsutsikter


Diskussion om artikeln