Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskning: Klimatförändringen har ökat antalet värmerelaterade dödsfall

Från 2021
Rantaleikkejä uimarannalla.
Bildtext Klimatförändringens påverkan syns också i Finland. I huvudstadsregionen har antalet värmerelaterade dödsfall tydligt överstigit det globala medeltalet.
Bild: Petteri Bülow / Yle

Klimatförändringen har ökat risken för att dö av värme, visar en färsk undersökning.

Under åren 1991–2018 kunde över en tredjedel, 37 procent, av alla värmerelaterade dödsfall kopplas till den globala uppvärmningen.

Medeltemperaturen förutspås stiga och extrema väder så som värmeböljor kommer att öka.

För att få en uppfattning om vilken inverkan tidigare väderförhållanden haft, gjorde forskarna en jämförelse med två olika scenarier – ett där man beaktat de utsläpp som människan stått för och ett där man inte gjort det.

Då gick det att separera hälsoeffekterna av den uppvärmning som har med människans verksamhet att göra från den som inte är kopplad till människan.

"Vi antar att värmerelaterad dödlighet kommer att öka ifall vi inte anpassar oss till klimatförändringen. Hittills har den globala medeltemperaturen stigit med ungefär en grad, vilket är en bråkdel av hur mycket varmare det kunde bli om vi låter utsläppen öka okontrollerbart", säger chefsforskare Ana M. Vicedo Carbrera i ett pressmeddelande.

Personer med munskydd i Helsingfors centrum. Bilden är tagen i maj 2021.
Bildtext Studien, ledd av universitetet i Bern och London School of Hygiene and Tropical Medicine, omfattade 732 städer i 43 länder. Den har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Stora regionala skillnader

Fastän en tredjedel av de värmerelaterade dödsfallen kan kopplas till klimatförändringen finns det stora regionala skillnader.

Antalet klimatrelaterade hälsoproblem varierar från några dussin till flera hundra per år, beroende på lokal klimatförändring och lokalbefolkningens sårbarhet.

Invånare i låg- och medelinkomststater, som tidigare har stått för en liten del av de mänskliga utsläppen, är de mest utsatta för klimatförändringens effekter.

Värmerelaterad dödlighet som effekt av klimatförändringen är högst i Central- och Sydamerika samt i Sydostasien.

Hälsoriskerna farligast i huvudstadsregionen

I huvudstadsregionen kan upp till 42 procent av värmerelaterade dödsfall mellan åren 1991–2018 förklaras med effekterna av klimatförändringen.

"Det är klart över en globala genomsnittet", säger professor Jouni Jaakkola som leder forskargruppen vid Uleåborgs universitet och Meteorologiska institutet, som deltagit i undersökningen.

"Vi vänjer oss stegvis vid tanken om att det varma vädret kan få negativa effekter på hälsan också i norr. Vi kan minska risken för uppvärmning på olika sätt, både individuellt och socialt. Men först måste vi identifiera vilka folkhälsorisker värmen medför", säger Jaakkola.

Källa: STT