Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Sprängämnestillverkaren Forcit köper portugisiskt bolag - även i Hangö behövs en del ny personal

Från 2021
Uppdaterad 01.06.2021 05:31.
Forcitvägen mot fabriken
Bildtext Sprängämnestillverkaren Forcit har sitt huvudkontor i Hangö. Koncernen har nu förvärvat ett portugisiskt företag.
Bild: YLE / Linus Westerlund

Sprängämnestillverkaren Forcit Group, med huvudkontor i Hangö, har köpt O-Pitblast Lda, ett portugisiskt programvaruföretag. Efter transaktionen har Forcit drygt 500 anställda i Finland, Sverige, Norge och Portugal.

Forcit Group är en nordisk expert inom sprängmedels- och brytningsindustrin. I dag meddelade bolaget att företagsförvärvet av portugisiska O-Pitblast Lda är slutfört. Programvaruföretagets globala verksamhet integreras i Forcits verksamhet.

Företaget har numera drygt 500 anställda. Personalstyrkan ökar tack vare förvärvet i Portugal, men också på grund av annan tillväxt.

Forcit Groups vd Joakim Westerlund säger till Yle Västnyland att det kommer att behövas enstaka personalrekryteringar i Finland och Hangö för att stärka funktionerna inom informations- och kommunikationsteknologi och digitalisering.

– Men centrum för den nya mjukvaran kommer att vara i Portugal.

Förvärvet säkrar arbetsplatserna, säger Westerlund. 

– Vi vill växa som kunskaps- och teknologiledare i vår bransch, så det här är väldigt positivt för oss.

Global aktör 

O-Pitblast Lda grundades 2016 och har snabbt vuxit till en betydande global aktör inom digital planering och optimering av brytningsprocesser, skriver Forcit i ett pressmeddelande.

O-Pitblast Lda kommer att fortsätta att fungera som ett oberoende dotterbolag, som en del av de internationella civila sprängämnesfunktionerna.

Förvärvet gör att man når målsättningar

Joakim Westerlund säger att Forcit vill vara en helhetsleverantör för i första hand gruvindustrin och infrastrukturbranschen. Därför behövs köpet av det portugisiska programvaruföretaget som kan erbjuda den programvara som behövs vid sprängningar.

– Förvärvet av O-pitblast betyder att vi bland annat kan erbjuda planering, utförande, uppföljning och optimering av tjänster inom sprängningsbranschen.

Artikeln uppdaterades 31.5 klockan 17.17: Den tidigare rubriken byttes ut. Den löd: Sprängämnestillverkaren Forcit köper portugisiskt bolag - ökar antalet anställda med nästan 100 personer

Rubriken var felaktig eftersom köpet inte ökar personalstyrkan med 100 personer. Den ökningen beror också på andra faktorer.

Artikeln uppdaterades också med kommentarer av Joakim Westerlund.

Diskussion om artikeln