Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Anton Lundell kan njuta av den glödheta starten på hockey-VM: ”Det är med mål jag kan hjälpa laget – ska bara bli fräckare”

Från 2021
Anton Lundell.
Bildtext Anton Lundell har varit Lejonens bästa spelare under VM 2021.
Bild: HHOF-IIHF Images/All Over Press

Fyra mål på sex matcher. Anton Lundell har varit Lejonens stora affischnamn så här långt under ishockey-VM i Riga. Flytten tillbaka till centerpositionen kom som på beställning och nu njuter ”Lunkka” av flytet.

Sekunderna tickade iväg. Finland såg ut att gå mot en till straffläggning.

Mot Kazakstan resulterade den i en förlust. Mot Lettland behövde Lejonen inte anstränga sig.

Anton Lundell körde mot mål, fick pucken av Olli Määttä och fintade in segermålet förbi den lettiska målvakten. Klockan stannade på 64.56 – fyra sekunder före slutsummern.

 – Vi skrattade faktiskt med killarna efteråt att jag egentligen höll på att åka i byte. Men så såg jag att det bara var tio sekunder kvar och insåg att vi fortfarande hade ett anfall på gång. Så jag åkte tillbaka upp i anfall, säger Lundell på måndagen.

– Så fick jag en snygg passning av Määttä och lyckades klämma in pucken, tillägger han lugnt.

Anton Lundell juhlii maaliaan.
Bildtext Anton Lundell och Olli Määttä firar.
Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Det var en prestation som, enligt Lundell själv, kom rakt från ryggraden. Och det var inte första gången under pågående VM.

Målet mot Lettland var Lundells, eller ”Lunkkas”, fjärde i turneringen. Med den noteringen toppar han finländarnas målliga.

– Jag vill självklart lyckas på ett personligt plan också. Jag vill ändå att laget ska vinna och om jag gör mål så hjälper jag till med det, konstaterar Lundell.

– Telefonen har darrat rätt mycket. Samtidigt finns det ännu saker jag kan göra bättre, små detaljer. Som att bli fräckare, medger han ändå.

Och visst har han hjälpt Finland ta poäng under pågående VM. Lundell har varit Lejonens klart bästa spelare så här långt och hyllningarna har rasslat in från höger och vänster.

"En av våra viktigaste killar"

På presskonferenserna efter matcherna där Lundell stigit fram är det nästan bara 19-åringen som väcker frågor – oavsett om Lundell själv sitter framför webbkameran eller inte.

Måndagen är inget undantag.

– Han är ju uppenbart en av våra viktigaste killar på isen. Han har kapacitet att stå för överraskande drag med pucken och lyckas på så sätt överraska motståndaren. Han jobbar också hårt för laget. Det är ingen överraskning att han fick vara lagkapten för HIFK också, kommenterar Marko Anttila.

Det känns oundvikligt att nu dra ytterligare en parallell till VM 2019. Den gången var det Kaapo Kakko som visade framfötterna under gruppspelet.

Kaapo Kakko gör mål mot Kanada.
Bildtext Kaapo Kakko sätter in Finlands första mål under VM 2019.
Bild: imago images / Xinhua / All Over Press

– Jag kände varken Kaapo eller Lunkka före turneringarna, men de är fantastiska spelare. De är ödmjuka och jobbar hårt. De kommer att bli världsstjärnor. Och det är ingen överraskning för mig, säger Anttila.

Lundell tar själv jämförelserna med lugn.

– Jag känner Kaapo riktigt bra och är fullt medveten om att han gjorde en fin turnering för två år sedan, kommenterar han jämförelserna kortfattat.

En skillnad är – helt som lagkaptenen Anttila också understryker – att Kakko spelade på kanten, medan Lundell är center. Eller, nu är han det.

"Där kan jag utnyttja mina styrkor"

Lundell inledde turneringen som ytter. Landslagstränaren Jukka Jalonen konstaterade då att han tvivlade på Lundells förmåga att fixa det defensiva ansvaret som hör till en center i landslaget, men gav ändå honom chansen efter de två första matcherna.

Resten ser ut att vara historia. Tillsammans med Arttu Ruotsalainen och Niko Ojamäki bildar Lundell nu Finlands i anfallsväg vassaste kedja.

– Jag kan spela både på kanten och i mitten, men visst är det så att jag trivs bättre som center. Jag ser ändå mig själv som en center och tycker att jag själv får utnyttja mina styrkor bättre på den positionen, säger Lundell själv.

En orsak till att kedjan fungerar så bra är faktiskt för att Lundell inte har värst stort defensivt ansvar, åtminstone inte i alla lägen. Mot Lettland var han stundvis den som forecheckade högst upp i fältet, medan Niko Ojamäki såg till att hålla tätt bakåt.

– ”Ojis” är livsviktig för vår kedja. Han gör mycket jobb som inte syns på resultattavlan. Han kan forechecka, vinna puck, hålla puck och har dessutom ett farligt skott. Han kan till och med vara den viktigaste länken, säger Lundell.

"Kanada är alltid Kanada"

Men vi vrider tillbaka klockan till 2019 igen. Kaapo Kakko såg då till att Finland fick en smakstart på turneringen med sina två mål mot de kommande finalmotståndarna.

Nu avslutar Finland gruppspelet mot samma landslag. Den här gången är Lönnlöven pressade. Kanada måste vinna matchen för att ta sig till kvartsfinal.

– Det kommer att bli en hård match. Kanada är alltid Kanada. De har ett hårt lag och måste vinna. För oss är det också viktigt att få en bra match under bältet inför kvartsfinalen på torsdag, konstaterar Lundell.

Trots att kanadensarna underpresterat så här långt under turneringen ska man inte underskatta dem, påminner han.

– Även om de inte har NHL-superstjärnor i truppen så är de alltid farliga. Den här turneringen har bara visat att nivån på VM är oerhört jämn. De mindre länderna spelar också bra, säger han.

– Vi går ändå självklart in för att vinna. Vi vill ha en bra känsla inför kvarten på torsdag. Och vårt mål är att gå hela vägen.

 

Diskussion om artikeln