Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sanna Marin till Yle: "Jag anade naturligtvis inte att det fanns oklarheter kring frukostförmånen" – nu utreds alla förmåner som gäller statsministerns boende

Från 2021
Uppdaterad 31.05.2021 17:07.
Sanna Marin: "De här sakerna borde ha retts ut för länge sedan" - Spela upp på Arenan

Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att hon aldrig anade att det fanns oklarheter kring måltidsförmånen som hon och hennes familj utnyttjat i Villa Bjälbo. Nu kommer alla statsministerns boendeutgifter att granskas, säger hon.

Marin berättar för Yle att hon har följt de instruktioner hon fått från statsrådets kansli.

– Den här måltidsförmånen är inte något nytt. Många statsministrar som övernattat eller bott i Villa Bjälbo har utnyttjat den. Jag anade naturligtvis inte att det fanns oklarheter kring det här. Nu har det kommit fram att det finns oklarheter och att förmånen kanske inte har varit befogad.

Riktlinjerna som statsrådets understatssekreterare Timo Lankinen preciserade sommaren 2019 kommer nu att utredas. 

– Man utreder om riktlinjerna är befogade och om det behövs kommer man att uppdatera dem. Jag vill såklart att det här reds upp och granskas mycket noga. Det här är en mycket tråkig situation och vi försöker nu få så mycket klarhet i saken som möjligt. 

Ska förmånen beskattas?

Frågan om Marins frukostförmån blev aktuell förra veckan när Iltalehti skrev att staten står för statsministerns frukost. Enligt tidningen uppgick kostnaderna till ungefär 300 euro i månaden. 

På söndagen kom det fram att kostnaderna i själva verket ligger närmare 850 euro i månaden. Enligt Marin finns det frågor gällande förmånen som ännu måste besvaras.

– På grund av de här öppna frågorna har jag meddelat att jag vill betala tillbaka måltidsförmånerna för åren 2020–2021.

Förmånen har räknats som en skattefri bonus. Skatteförvaltningen och statsrådets kansli utreder nu om man borde betala skatt på förmånen.

– Jag funderar själv också över varför man inte tidigare utrett den här frågan med skattemyndigheterna, säger Marin.

Diskussion om artikeln