Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Genrep inför kvartsfinalen för Finland – ångestfylld måstematch för Kanada

Från 2021
Uppdaterad 01.06.2021 09:40.
Finland firar mål.
Bildtext Hur går det för Tony Sund, Anton Lundell och gänget mot Kanada?
Bild: HHOF-IIHF Images/All Over Press

Finland är klart för kvartsfinal. Kanada står inför en måstematch i kampen om att gå vidare. Vem är mer laddad? Vi får svaret redan på eftermiddagen!

Kanada–Finland

Herr-VM i ishockey, gruppspel i Riga, Lettland

Start klockan 12.15 tisdagen den 1 juni. Yle Sporten följer matchen i en liveblogg på webben.

Utgångsläget: Två skilda världar

Finland har haft sina problem både i anfallet och försvaret, men har ändå lyckats vända fem av sex matcher så här långt till segrar. Dessutom fajtas Lejonen fortfarande om gruppsegern.

Kanada inledde turneringen med förluster mot Lettland, USA och Tyskland, men har sedan i tur och ordning slagit Norge, Kazakstan och Italien.

Det är framför allt 4–2-segern över Kazakstan – en av turneringens piggaste uppstickare så här långt – som tyder på att Lönnlöven har börjat hitta formen.

Kanada var helt som USA ett lag som inte hann träna ihop alls innan VM. De första matcherna var i praktiken träningsmatcher för de regerande VM-tvåorna, men förlusterna kan ha stått dem dyrt.

Nu står Kanada inför en måstematch för att ta en plats bland de fyra främsta i gruppen. Trots att det talats om att laget måste vinna Finland för att gå vidare, så kan också en poäng från dagens match räcka, beroende på resultatet i matchen mellan Tyskland och Lettland.

Tidigare möten

Finland slog som känt Kanada två gånger under senaste VM. Slutsiffrorna stod 3–1 både i turneringens första och sista match.

Av de fem senaste VM-mötena har Finland faktiskt vunnit de tre senaste. I VM 2017 och i VM-finalen 2016 var Lönnlöven starkare.

Håll ögonen på

Finland – Niko Ojamäki

Doldishjälten i kedjan med Anton Lundell och Arttu Ruotsalainen. Lundell hyllade själv ”Ojis” för att göra en massa osynligt jobb på isen som är ovärderligt, men faktum är att Ojamäki faktiskt är rätt synlig med sin framfusiga spelstil utan puck.

Kommer att spela en viktig roll i hur just den här kedjan presterar mot Kanada. Han ger Lundell och Ruotsalainen utrymme att fokusera på anfallet och vinner dessutom viktiga dueller längs med sargen i offensiv zon.

Kanada – Cole Perfetti

En supertalang av samma mått som Anton Lundell. Gick som tia i draften 2020 och har varit synlig i sin VM-debut på seniornivå också.

Är framför allt offensivt skicklig och har visat att han stiger fram då det behövs som mest. Stod till exempel för segermålet i den oerhört viktiga segern över Kazakstan.

Tipset: Finlands försvar sätts på prov

Det här kommer att bli den första riktiga mätaren på hur Finlands laginsats i defensiven kommer att fungera i ödesmatcherna. Kanadensarna kommer att vara aggressiva och det skulle inte överraska mig om de har hand om taktpinnen under stora portioner av matchen.

Men det är något som Finland måste klara av att uthärda. Det kommer inte att bli lättare i slutspelet och för att gå långt måste försvaret vara lika resolut som det var under guldvåren 2019.

Och i ärlighetens namn känns det som att det är något som den här truppen fixar – speciellt mot ett pressat Kanada. Finland vinner med 2–1.

Finlands kedjor:

80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila

6 Tony Sund – 50 Miika Koivisto

22 Arttu Ruotsalainen – 15 Anton Lundell – 20 Niko Ojamäki

3 Olli Määttä – 7 Oliwer Kaski

21 Jere Innala – 27 Petri Kontiola – 81 Iiro Pakarinen

55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka

38 Teemu Turunen – 13 Mikael Ruohomaa – 76 Jere Sallinen

40 Petteri Lindbohm – 39 Kim Nousiainen

Målvakt:

45 Jussi Olkinuora (29 Harri Säteri)

Diskussion om artikeln