Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Padelbanor och konst på Vasklot – men Wasalandias framtid fortfarande oklar

Från 2021
Vaasa Sportparks vision om hur Tropiclandiaområdet kommer att se ut med den nya övertryckshallen för padel, badminton och tennis.
Bildtext Vision för hur den nya hallen skulle se ut. I förgrunden Tropiclandia med sina rundade former.
Bild: Nifpictures

Vasa får nya padelbanor i anslutning till Tropiclandia och Wasalandia blir konstutställning under sommaren. Men vad som händer med Wasalandia på längre sikt kan ingen ännu säga.

Vaasa Sportpark ska bygga ett par padelbanor, ett par badmintonplaner och en tennisplan i det asfalterade området intill Tropiclandia, mot Sundom.

Detta redogjorde man för under en pressträff på måndagen.

Byggandet börjar den 2 juni. Padelbanorna ska vara klara i juli, tennisplanen i augusti och badmintonplanerna senast i september.

För ett par år sen byggde Vaasa Sportpark en padelbana på Paradisön och som bekant har padel ökat explosionsartat i popularitet.

- Banan på Paradisön är reserverad från morgon till kväll. Då tänkte vi att det är möjligt att investera mera på Vasklot. Så nu börjar vi bygga här bakom Tropiclandia, säger Vaasa Sportparks styrelseordförande Pertti Mandell.

Pertti Mandell, styrelseordförande för Vaasa Sportpark som bygger padel-, tennis- och badmintonplaner på Vasklot.
Bildtext Pertti Mandell är Vaasa Sportparks styrelseordförande.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Tanken är också att bygga en övertryckshall runt banorna så att de kan brukas året runt. Vaasa Sportpark har ansökt om undantagslov för "bubblan" eftersom den överskrider tomtens byggrätt.

Tropiclandia öppnar igen - Wasalandia blir konstutställning över sommaren

Tropiclandia öppnar till sommaren efter ett svårt coronaår.

- Jag väntar mycket på sommaren. Det inhemska resandet kommer att öka och lokalbefolkningen tror jag har ett behov av att komma hit, säger Tuomas Luukkonen på Puuharyhmä, direktör för Tropiclandia, Wasalandia och Top Camping Vaasa.

Vad gäller Wasalandia ska området i sommar förvandlas till en konstutställning. Det hela går under namnet Wasa Graffitilandia och lockar konstnärer från runt om i landet.

Aku Siik är ordförande för Katukulttuuri ry och en av dem som ansvarar för projektet.

- Vi kommer att måla hela Wasalandia. Alla väggar och till och med stocken, säger Siik.

Nu ska det målas och sen öppnas området för allmänheten i juli, mot någon form av inträde. I augusti stängs området igen.

Aku Siik, ordförande för Katukulttuuri ry och ansvarig för Wasa Graffitilandia.
Bildtext Aku Siik, ordförande för Katukulttuuri ry, håller i trådarna då väggarna på Wasalandia ska täckas med gatukonst.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Det finns planer på att ordna annat också kring utställningen, till exempel livemusik, men någon mer information om det kan Siik inte ge i det här skedet.

Wasalandias framtid fortfarande oklar

Vad som ska hända med Wasalandia-området på längre sikt är en långkörare som pågått sedan 2015.

Tuomas Luukkonen på Puuharyhmä vill inte kommentera vad som ska hända med området efter sommaren.

- Det kan jag inte kommentera ännu. Vi kommenterar när det finns något mer att säga. Nu måste vi fokusera på sommaren, säger Luukkonen.

Tuomas Luukkonen på Puuharyhmä.
Bildtext Tuomas Luukkonen är direktör för Tropiclandia, Wasalandia och Top Camping Vaasa. Han hoppas på en sommar då finländarna åter vågar turista på hemmaplan.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Puuharyhmäs vice vd Petteri Järvenpää var också på plats på måndagens pressträff på Vasklot men vill inte heller han kommentera förhandlingarna med Vasa stad. Puuharyhmä ägs av spanska Aspro Parks.

Staden har ingen större brådska

På Vasa stad säger tekniska direktören Markku Järvelä att man inte träffats ansikte mot ansikte på sistone på grund av coronan.

- Diskussionen har förts mer via mejl och telefon. Ännu har vi ingen lösning, säger Järvelä.

Största stötestenen är fortfarande rivningen och rivningskostnaderna.

Någon exakt plan för en träff parterna emellan finns inte just nu.

- Men säkert är det möjligt sen när läget tillåter. Vi fortsätter absolut med diskussionerna, säger Järvelä.

Nedlagda Wasalandia år 2021.
Bildtext Wasalandia-området har förfallit sedan 2015 då nöjesparken stängde.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Det var alltså i december 2015 som beskedet kom att Wasalandia stänger. Men på staden har man fortfarande inte värst bråttom.

- Delgeneralplanen för Vasklot godkänns troligen under det här året. Och när den är godkänd så inleds möjligen detaljplaneprojekt på Vasklot. Det när man sen vill köra igång med detaljplanen för Wasalandia-området påverkar givetvis tidtabellen, men inte har vi någon extrem brådska, säger Järvelä.

Puuharyhmä har ett arrendeavtal som sträcker sig till år 2037 och betalar årligen cirka 33 000 euro i arrende.

Diskussion om artikeln